MANJE TURISTA NEGO PRETHODNIH GODINA: Pola miliona kreveta na Jadranu prazno u jeku sezone

U vreme špica turističke sezone na Jadranu, prema podacima HTZ, na dan kad je bilo zabeleženo najviše noćenja bilo je popunjeno tek 70 odsto kreveta.

hvar
pixabay.com

Ti podaci pokazuju da je u srcu sezone 511.876 kreveta bilo prazno, prenosi zagrebački Indeks.

– Kad uzmemo komercijalne i nekomercijalne kapacitete onda je na današnji dan u e-Visitoru ukupno registrovano 235.929 objekata, odnosno 1.709.876 osnovnih kreveta. Prema trenutnim podacima, najviše noćenja za sada je ostvareno 7. avgusta kada je ostvareno 1.198.000 noćenja – saopštila je Hrvatska turistička zajednica (HTZ).

Što se tiče komercijalnog smeštaja, na današnji dan je ukupno registrovano 123.807 objekata, odnosno 1,210.650 osnovnih kreveta, dok je u nekomercijalnom smeštaju 499.226 kreveta.

Kad se govori o broju noćenja, HTZ i Ministarstvo turizma uvek predstavljaju celokupni promet, ali kad govore o broju kreveta, uglavnom izlaze s brojem onih u komercijalnom smeštaju.

Navodi se i da je predsezona bila bolja od prošlogodišnje.

U Hrvatskoj je u razdoblju od januara do kraja juna ostvareno gotovo 7 miliona dolazaka, što je povećanje od 6 odsto i 26 miliona noćenja (povećanje od tri odsto).

Od toga su strani turisti ostvarili gotovo 6 miliona dolazaka, a poraste su zabeležili i domaći turisti – u dolascima za 6 odsto i u nocenjima za 4 odsto, kažu u HTZ-u.