ČUDO OD DOKTORA! Svi pacijenti ovog hiruga gledaju čudno dok ne shvate koliko je GENIJALAN I HRABAR (FOTO)

Marko Dolfin
print screen/youtube.com/

Tridesetšestogodišnji Marko Dolfin ostao je paralizovan posle nesreće koju je doživeo na putu ka poslu. On je po profesiji hirurg, a i posle velike tragedije koja mu se dogodila nastavio je da operiše pacijente.

 

– Svaki put kad uđem u operacionu salu i pacijenti shvate da ću ih ja operisati imaju neobičan pogled. Ne znam da li je to zbog anestezije ili zato jer su me videli da dolazim u invalidskim kolicima – ispričao je Marko Dolfin (36) za Koriere Dela Sera. 

Ovaj ortopedski hirurg već šest godina živi u invalidskim kolicima i radi u torinskoj bolnici San Đovani. Ostao je paralizovan posle saobraćajne nesreće na motociklu i dok se i za neke najmanje stvari danas mora oslanjati na pomoć drugih, za ovog 36-godišnjeg lekara u operacionoj sali je sve kao i uvek.

Mirnih ruku stoji nad pacijentima uz pomoć egzoskeleta koji je dizajniran posebno za njega. 

– Ovo su invalidska kolica koja se mogu postaviti u vertikalni položaj. Upravljam njima preko daljinskog i omogućavaju mi da radim posao koji sam odabrao – ispričao je hirurg koji dolazi iz lekarske porodice.

Otac i sestra su mu ginekolozi, a majka pedijatar.

Žurio u bolnicu da pomogne kolegi 

U kolicima je završio nakon što je motociklom žurio u bolnicu kako bi pomogao kolegi. Nesreća se dogodila samo dve nedelje pošto je završio specijalizaciju. Sudario se na oko 300 metara od bolnice u koju je toga dana stigao kao pacijent. 

Odmah posle operacije znao je šta se dogodilo jer nije osećao noge, iako su ga kolege želele poštedeti bolne istine. 

– Bio sam skrhan, kao i svi. Razmišljao sam o svemu što neću moći raditi, poput posla. Međutim, posle nekoliko meseci rehabilitacije vratio sam se na posao – rekao je Dolfin i dodao da je i dalje radio sve zahvate koji zahtevaju da hirurg ostane na nogama.

Krajem 2012. je dobio svoja prva vertikalna invalidska kolica. 

Bavi se plivanjem i želi medalju na sledećim Paraolimpijskim igrama

– Pacijentima i njihovim porodicama to je u početku  čudno, ali kad razgovor krene prema medicinskim pitanjima, moje zdravlje pada u drugi plan – kaže Dolfin koji se u isto vreme bavi i plivanjem, a prošle godine je učestvovao na Paraolimpijskim igrama u Riju gde je ostao bez medalje, što planira da popravi na narednim Igrama.