Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da Crna Gora stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata dočekuje sa podeljenim osećanjima – kao datum pijeteta prema svim žrtvama, ali i kao datum posle koga je sa svetske mape nestalo ime Crne Gore.

On je u obraćanju javnosti povodom te godišnjice ocenio da je samo jedna zemlja koja se borila na strani Antante ostala bez imena i bez pomena u novoj Evropi, zbog čega se 11. novembar 1918. godine nosi sa podeljenim osećanjima, prenosi portal CDM.

– Nema sličnog primera – ni manje zemlje, ni većih žrtava na pobedničkoj strani istorije, ali ni teže nepravde i surovije kazne prema jednoj zemlji i jednom narodu – izjavio je Marković.

Marković je ocenio i da se i sama Crna Gora nije snašla u godinama uoči Prvog svetskog rata i tokom njega.

– Desetkovana vojska u dva balkanska rata, žrtvovana na Mojkovcu zarad spasavanja srpske vojske u povlačenju, a potom – kakve li nepravde! – predata u ruke srpskoj komandi. Sve je to olakšalo vojno sprovođenje političke ideje saveznika o nestanku crnogorske države i njene dinastije – rekao je Marković.

On je ocenio da je način na koji je tadašnja Kraljevina Srbija realizovala takvu ideju bio je nezakonit i nelegitiman, „pokriven plaštom nelegalne Podgoričke skupštine, koja nije mogla donositi odluke o državno-pravnom statusu Crne Gore“.

– A donela ih je, a sa njima je stigao i teror kojim je godinama održavano nasilno ukidanje crnogorske države, zavivši u crno hiljade naših porodica – ocenio je Marković i dodao da je skoro devet decenija trebalo Crnoj Gori da ispravi tu „državnu i nacionalnu katastrofu“.loading...