MASOVNI PROTESTI U VELIKOJ BRITANIJI: Više od milion građana protiv odluke premijera Džonsona

Više od milion ljudi potpisalo je peticiju kojom se zahteva povlačenje odluke premijera Velike Britanije Borisa Džonsona da suspenduje parlament. Protesti širom zemlje.

Beta/AP

U sredu uveče i noćas pristigao je rekordan broj potpisa na onlajn peticiju. Trenutno je to oko 1.100.000 potpisa, što znači da je parlament u obavezi da je razmotri.

S obzirom na to da je parlament juče suspendovan, ne zna se kako će peticija uopšte biti razmotrena.

Istorijska odluka Borisa Džonsona da suspenduje parlament, a zatim i podrška kraljice toj odluci, izazvala je revolt građana širom Ujedinjenom Kraljevstva.

Protesti su održani u Liverpulu, Mančesteru, Edinburgu, Kardifu. Građani ističu da je ovim potezom Džonson suspendovao demokratiju i uništio mogućnost da Britanija sa Unijom potpiše bilo kakav sporazum pre izlaska.

Predviđeno je da parlament bude suspendovan u periodu između 9. i 12. septembra, pa sve do 14. oktobra.

Suspenzija parlamenta nije isto što i raspuštanje što se događa pred izbore. Procedura suspenzije parlamenta nije nepoznata u britanskoj demokratiji. Ima i svoj termin – prorogacija i nju odobrava monarh.

Poslednji put kad se nešto slično dogodilo bilo je, kako piše Bi-Bi-Si, 1948. godine. Tada je kralj takođe suspendovao parlament na zahtev vlade, kako bi zaobišao otpor Doma lordova u vezi sa zakonom o parlamentu.

Vrednost tek nedavno stabilizovane funte survala se u odnosu na evro. Za jednu funtu dobija se tek evro i deset centi.

Britanija ima rok da iz Evropske unije izađe 31. oktobra.