Mauricio Katelan jedan je od najgenijalnijih savremenih umetnika koji neprestano poziva na promatranje društvenih sistema, državnih normi i crkvenih dogmi i svojim slobodnim, dadaističkim interpretacijama, dovodi do ludila savremeno konvencionalno društvo.

Објава коју дели ARTE.it (@arteit) дана

Foto: Voštana skulptura Mauricija Katelana. Rupa u podu galerije probijena je specijalno za potrebe njegove izložbe


Mauricio Katelan, savremeni italijanski umetnik već dve i po decenije šokira javnost svojim nesvakidašnjim spojem realizma i humora. Njegova umetnička dela priznata su i izuzetno tražena širom sveta.

Katelan često prikazuje slavne pojedince poput političara, verskih poglavara i istorijskih ličnosti. Isto tako, lajt motiv njegovih izložbi su preparirane životinje u nesvakidašnjim pozama, ali sa dubokom simbolikom.

Katelanova mešavina humora i realizma jedinstvena je i neponovljiva. Inspiraciju pronalazi u pojmovima dadaizma i nadrealizma, a njegovi koncepti i ideje su toliko impresivni da mnogi stručnjaci veruju da je ovaj umetnik jedan od najvećih savremenih Dišanovih naslednika.

Објава коју дели Cyrus Kanga (@ckanga) дана

Foto: “Amerika”/ WC šolja izrađena od osamnaestokaratnog zlata/ Muzej Gugenhajm, Njujork


Mauricio Katelan je započeo karijeru osamdesetih godina kada je izrađivao drveni nameštaj u italijanskom gradu Forli. Radio je još i kao poštar, čistač, kuvar, donator sperme, u prodavnici suvenira u manastiru, mrtvačnici, hemijskom čiščenju, a sada je jedan od najslavnijih i najplaćenijih umetnika na svetu.

Često bi zbog svog neobičnog humora dobijao otkaze, međutim, čini se da je njegov nemirni i autentični karakter konačno uplovio u mirnu luku onog trenutka kada je upoznao talentovanog italijanskog arhitektu i dizajnera Etora Socasa koji mu je pomogao da se probije na umetničku scenu.

Jednom prilikom Katelan je izjavio da mu popularnost odgovara i da je ostao u  svetu umetnosti zbog novca i atraktivnih žena.

Објава коју дели Paola (@ipazia78) дана

Foto: Vlasnik galerije koji je lepljivom trakom zalepljen za zid. Nakon izvesnog vremena je skinut pošto je doživeo srčani udar


Katalenova umetnička sloboda apsolutno nema granice. Organizovao je izložbu u praznom galerijskom prostoru, prijavivši policiji da su njegova dela pokradena.

Објава коју дели richie? (@baddierichie) дана

Takođe, ovaj umetnik je poznat po angažovanju drugih umetnika u kreaciji njegovih dela. Jednog vajara je zamolio da mu izvaja telo dvanaestogodišnjeg dečaka kako kleči i moli se što sigurno ne bi bilo propraćeno da se umesto glave dečaka nije nalazila Hitlerova! Ovo je ujedno i najkontroverznije i najskuplje Katalenovo delo koje je na jednoj aukciji 2016. godine prodato za 17.000.000 dolara.

Mauriciova karijera počinje onog trenutka kada je poslao lokalnim galerijama katalog svojih radova. Mauricio je skrenuo pažnju galerista skulpturom noja, glave duboko zakopane u zemlju i performansom u kom je nosio kostim sa velikom glavom Pikasa. Koren njegovog uspeha bila je njegova sposobnost da iskoristi medije kako bi izložio stvarnost i zamaglio granicu između činjenice i mita.

Prepoznatljiv je Katalenov stil gde se prepariranim životinjama pridodaju emocije ljudi.

Savršen primer toga je rad pod nazivom “Bidibidobidiboo” iz 1996.

 

Rad koji prikazuje vevericu koja leži preko kuhinjskog stola nakon što je izvršila samoubistvo, Foto: [email protected]

Ozbiljan preokret u izrazu Katelana nastaje 1999. kada umetnik počinje da korisi vosak kako bi postigao realističnost svojih figura. Tako nastaje “Deveti čas” koji prikazuje Papu Jovana Pavla II koji nemoćno leži pogođen asteroidom.

Објава коју дели Facets (@facetschicago) дана

Sva njegova dela ismevaju mane različitih sistema, počev od trivijalnih društvenih normi do mnogo većih pojmova kao što su koncepti religije i vere. Njegove teme i motivi pažljivo su odabrani tako da prenose poruku na najbolji mogući način, što često dovodi do crnohumornih situacija koje se sada smatraju vrhom Catelanovog kreativnog identiteta.loading...