MEDIJI IZ ISTOČNE EVROPE O IZBORIMA U SRBIJI: “Ovo je debakl ruskog puta”

Glasačka kutija
Printscreen/Youtube.com

Mediji u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj izbore u Srbiji tumače uglavnom kao referendum i biranje proevropskog ili proruskog puta, a pobedu Srpske napredne stranke poljski mediji označili su kao debakl proruskog puta i Srpske radikalne stranke. S druge strane, ruska državna NTV ističe da je važan rezultat izbora povratak nacionalista u parlament.

 

Mediji u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj protekle izbore u Srbiji tumače uglavnom kao referendum i biranje proevropskog ili proruskog puta, a pobedu Srpske napredne stranke poljski mediji označili su kao debakl proruskog puta i Srpske radikalne stranke. S druge strane, ruska državna NTV ističe da je važan rezultat izbora povratak nacionalista u parlament.

“Radikali dosledno odbacuju ulazak zemlje u EU, nazivaju SAD i NATO glavnim protivnicima i optužuju vlast za izdaju nacionalnih interesa. U parlamentu, Šešelj namerava da jača političke i ekonomske veze s Moskvom i da ne dozvoli promenu Ustava”, navodi NTV.

Ruski mediji ocenjuju da su na parlamentarnim izborima u Srbiji pobedile pristalice ulaska u EU. Mediji u Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj slažu se s ocenom da su ovi izbori opredelili proevropski put Srbije.

“Istorijska pobeda konzervativaca, debakl proruske opcije u Srbiji”, naslovila je poljska privatna televizija TVN24 izveštaj o ishodu prevremenih parlamentarnih izbora u Srbiji, u kojem je prenela reči Vučića da preliminarni rezultati pokazuju snažnu podršku Srba demokratiji, reformama i evropskoj integraciji.

Informativni portal Onet.pl ocenio je da je za Evropsku uniju i nemačku kancelarku Angelu Merkel Aleksandar Vučić kao premijer dragoceni saveznik.

Srbiju u EU, a možda kasnije u NATO ne može da uvede niko drugi do srpski nacionalista kao što je Vučić. Proevropski nacionalista? Da. U slučaju Vučića to je moguće. Bilo koja liberalna ili socijaldemokratska opcija u Srbiji bi imala protiv sebe celu desnu stranu političke scene. SNS sada kao stranka desnog centra, ali sa mnogo bivših članova SRS Vojislava Šešelja zagospodarila je celom desnicom. Ostale stranke koje ne pripadaju desnici povremeno i protiv svoje volje postaju prirodni saveznici Vučića“, rekao je za poljski portal Marko Babić sa Varšavskog univerziteta.

Slovački list Pravda izbore u Srbiji naziva “One man show” i konstatuje da je Aleksandar Vučić od građana Srbije na izborima dobio novi jak mandat i produžio svoju dominaciju na poltičikoj sceni do 2020. godine.

Pravda navodi da je Vučić taj mandat dobio za evropsku integraciju Srbije, ali prenosi i argumente srpske liberalne opozicije, da je Vučić za to i u prethodnom sazivu parlamenta i koalicionoj vladi sa srpskim socijalistima imao dovoljno jak mandat, te da se radi o pukom produžavanju vladavine nad Srbijom.

Slovački, kao i češki mediji u izveštajima o preliminarnim rezultatima izbora u Srbiji upozoravaju na jačanje srpskih radikala, a njihov povratak u poslaničke klupe tumače pre svega oslobađajućom presudom Haškog tribunala za njihovog lidera Vojislava Šešelja.