“MEDIKEJN” U GRČKOJ: Hibridna oluja nosi drveće i kuće, TALASI 11 METARA, prizori kao iz noćne more (FOTO GALERIJA)

Nema izgleda niti opasnosti da bi oluja nalik uraganu, koju često zovu "Medikejn", mogla da pogodi Srbiju, izjavio je meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović.

Beta

U narednom periodu u Srbiji, ali i većini evropskih zemalja očekuje se vreme kao i prethodnih dana, odnosno prijatne temperature bez većih padavina, kaže ovaj meteorolog.

– Vetrovito vreme koje smo imali početkom nedelje je bilo u sastavu hladnog talasa koji je tad stigao do nas, a do Grčke dan kasnije, pa se tamo ciklon sa oblačnošću zadržao dan-dva duže – rekao je Todorović, ističući da vetar i padavine na jugu Grčke nisu toliko jake, niti predstavljaju veliku opasnost.

Podsetimo, CNN je danas preneo da će moćna i retka oluja, nalik uraganu i tajfunu, pogoditi ovog vikenda istočni deo Sredozemlja. Američka televizija navodi da se radi o hibridnoj oluji koju često nazivaju “Medikejn” (Mediterranean + hurricane, srpski Medikejn – Mediteran + uragan).

DUGOROČNA PROGNOZA: Do kraja septembra bez kiše i oblaka, a onda nas u OKTOBRU čeka VELIKO IZNENAĐENJE

Navodi se da će ova oluja tokom prolaska preko Sredozemnog mora verovatno poprimiti karakteristike uragana, a očekuje se da sutra polako pređe preko grčkog ostrva Krit i južnog dela Grčke i potom ubrza prema zapadnoj Turskoj.

Oluja već stigla u Grčku

Grčka Nacionalna opservatorija u Atini, koja prati kretanje moćne oluje iznad te zemlje, objavila je da se očekuje da oko “Medikejna” sutra u popodnevnim časovima stigne do obala Peloponeza.

PRIZORI KOJI TREBA DA ZGROZE! Srbija zatrpana leševima životinja (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)

ANA prenosi da je na meteorološkom servisu ove opservatorije Meteo.gr navedeno da se na moru između Peloponeza i ostrva Krit očekuju talasi viši od 11 metara.

Moćna oluja pogodila je danas južni deo Grčke, a oboreno drveće koje je pokidalo dalekovode izazvalo je nestanak struje u pojedinim delovima Atine, prenosi AP.

Navodi se da su zatvorene škole u grčkoj prestonici i u još nekim delovima zemlje, a spasilačke službe biće u pripravnosti celog vikenda. AP navodi i da se očekuju udari vetra brzine do 100 kilometara na čas.

Obnovljen je saobraćaj pojedinih trajektnih linija iz luka blizu Atine, koji je bio obustavljen prethodna dva dana, a zbog nevremena je bilo i otkazivanja avionskih letova.

Grčka nacionalna meteorološka služba EMY objavila je da se danas očekuje pogoršanje vremenskih uslova na ostrvu Krit, na Kikladima, a delom i na jugu i zapadu kontinentalne Grčke.

Nevreme i na Jadranu: TALASI VISOKI PET METARA, BURA 100 NA SAT (FOTO+VIDEO)loading...