MEĐU ŽRTVAMA 548 ŽENA: Veritas objavio imena Srba poginulih i nestalih u “Oluji”

Dokumentaciono informacioni centar Veritas objavio je imena 1.861 poginulih i nestalih Srba iz hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" i posle nje.

operacija oluja
Youtube/screenshot

Od toga su više od 60 odsto civili, a od njih su oko tri četvrtine bili stariji od 60 godina.

Kako je danas saopštio Veritas, među žrtvama je 548 žena, od kojih su oko četiri petine bile starije od 60 godina, što predstavlja jedan od “crnih” rekorda građanskog rata devedesetih prošlog veka na prostorima prethodne Jugoslavije. “Oluja” je izvršena uprkos činjenicama da je ta oblast bila pod zaštitom UN, pod nazivom sektori “Jug” i “Sever”, i da su predstavnici RSK prethodnog dana u Ženevi i Beogradu prihvatili predlog međunarodne zajednice o mirnom rešenju sukoba.

Protiv krajiških Srba (oko 230.000 stanovnika, sa oko 30.000 vojnika) angažovano je oko 200.000 vojnika, od kojih je direktno u operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika HV-a, MUP-a i HVO-a, anvedeno je u saopštenju.

Od nekoliko do sada procesuiranih pripadnika sopstvenih oružanih snaga za ratne zločine nad Srbima iz vremena “Oluje”, hrvatski sudovi su pravosnažno osudili samo jednu osobu (slučaj “Prukljan i Mandići”). U nekoliko poslednjih godina, nekoliko porodica ubijenih Srba u ovoj akciji, nakon dugogodišnjih i iscrpljujućih sporova punih obrata, uspeli su ostvariti naknadu štete za ubijene rođake, saopštio je Veritas.

I sud BiH sudio je i osudio jednu osobu za ratni zločin nad četvoricom pripadnika SVK, koje je uz njegovu saglasnost, po zarobljavanju na Suvoj međi na teritoriju Hrvatske, ubio mudžahedin iz sastava iste jedinice, navedeno je u saopštenju.