MEĐUNARODNI PRAZNIK RADA U SRBIJI: Danas protesti u Beogradu, na ulice izlaze sindikati, ali NE SVI!

Međunarodni praznik rada Prvi maj biće obeležen danas širom sveta i u Srbiji, u znak sećanja na dogadjaje iz 1886. godine kada su desetine hiljada radnika u Čikagu stupile u štrajk, zahtevajući osmočasovno radno vreme.

Radnici
pixabay.com

Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati “Nezavisnost” i ove godine će Međunarodni praznik rada obeležiti protestom u centru Beograda, ovog puta pod parolom “Veće plate – za opstanak i ostanak”.

“Dve reprezentativne sindikalne centrale hoće da se i sa ovog mesta, čuje naš glas za bolji i pravičniji svet, za odbranu prava radnika, za veće plate, za više radnih mesta, za ostanak i perspektivu mladih…”, ističu iz sindikata.

Skup ta dva sindikata počeće u 12 časova na Trgu Nikole Pašića, odakle će biti organizovana šetnja do spomenika Dimitriju Tucoviću na Slaviji.

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” neće učestvovati u Prvomajskom protestu, a na protestu neće biti ni predstavnika Vojnog sindikata Srbije koji su naveli to nije protest radnika, već “performans prodatih i ucenjih sindikalista i njihovih sponzora”.

U Srbiji se 1. maj obeležava i tradicionalnim prvomajskim urancima kada veliki broj ljudi rano ujutru odlazi u prirodu, na druženje i roštilj.