MEĐUNARODNI SAJAM KNJIGA od 22. oktobra u Beogradu, gost nobelovka Herta Miler

Sajam knjiga
Dnevno.rs/Petar Marković

U fokusu predstojećeg 62. Beogradskog sajma knjiga biće savremena književnost nemačkog jezičkog područja koju će zajedničkim nastupom od 22. do 29. oktobra predstaviti Nemačka, Austrija, Švajcarska i Lihtenštaj s više od 1.000 knjiga savremenih autora iz sve četiri zemlje, s premijernih 350 naslova.

 

Sajam će u nedelju 22. oktobra u 18 časova otvoriti književnik Karl Markus Gaus, a među gostima će biti i dobitnica Nobelove nagrade za književnost nemačka književnica rumunskog porekla Herta Miler, najavio je austrijski ambasador Johanes Ajgner na konferenciji za novinare i dodao da će se u okviru programa “4 zemlje 1 jezik” zaljubljenicima u pisanu reč predstaviti 20 prominentnih stvaralaca za decu i odrasle.

– Čini mi se da od Gausa ne postoji pozvanija osoba da otvori sajam, povezan je sa Srbijom kroz tešku sudbinu njegovih roditelja koji su morali, kao folksdojčeri, da napuste Futog, ali i kroz nastojanja da srpske književnike poput Ive Andrića, Danila Kiša, Aleksandra Tišme postavi u fokus književne publike nemačkog govornog područja – rekao je Ajgner.

Ambasador Nemačke Aksel Ditman najavio je da će Herta Miler 23. oktobra učestovovati i na književnoj večeri u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, za koje je dostupno 300 besplatnih karata.

Predsednik Odbora Sajma knjiga Zoran Avramović je rekao da je Beograd još 1863. godine imao izložbu knjiga, što pokazuje njenu ukorenjenost i utemeljenost u srpskoj kulturi. Avramović je najavio da će tokom sajma biti dodeljeno i devet nagrada za izdavaštvo i estetiku knjige. Prema njegovim rečima, ovogodišnji grad gost Sajma knjiga je Novi Sad.

Avramović je rekao da cena ulaznice tri godine nije menjana i da pojedinačna ulaznica košta 250 dinara, a za grupne posete 150 dinara.

Ambasador Švajcarske Filip Ge izrazio je zadovoljstvo što će mladi autori iz Švajcarske, ali i ostale tri zemlje, spremni da eksperimetnišu u svojim delima punim iznenadjenja, imati priliku da se predstave publici u Srbiji.

Ge je u šali dodao da sam slogan “4 zemlje 1 jezik” u stvari govori da je Švajcarska domaćin 62. Sajma knjiga jer se u njoj govore četiri jezika italijanski, nemački, francuski i retoromanski.

Urednik programa Dragan Hamović naveo je da je beogradski sajam knjiga uspešan spoj visoke i masovne kulture. Prema njegovim rečima, programima Sajma biće obeleženo i 800 godina od krunisanja Stefana Prvovenčanog – vladara i pisca, 100 godina žrtava Velikog rata – Vladislava Petkovića Disa i Milutina Bojića, ali i pola veka od Markesovog romana “Sto godina samoće”.

Gosti u fokusu biće ruski pisac Jevgenij Vodolaskin i nemački pisac Marsel Bajer. Direktorka Beogradskog sajma Danka Selić rekla je će izlagači na raspolaganju imati 30.000 kvadratnih metara u tri najveće sajamske sale, kao i da će se u jednom trenutku paralelno sa njim odvijati i sajam obrazovanja, informisanja i medija.

Selić je podsetila da su na prethodnom Sajmu knjiga bila 1.002 učesnika, od čega je direktnih izlagača bilo 480 – 418 domaćih i 68 inostranih a ove više od 450.

Gradska sekretarka za kulturu Ivona Jevtić izrazila je zadovoljstvo zajedničkim nastupom Nemačke, Austrije, Švajcarske i Lihtenštajna na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga koji će, kako je dodala još jednom pokazati istinsku vrednost knjige i dati joj značaj koji joj pripada.

– Doprinos Beogrdskog sajma knjiga književnom stvaralaštvu, obrazovanju i ugledu Srbije u svetu i promociji domaće književnosi, kulturnoj razmeni ogroman je i nesporan – rekla je ona.