MENJAMO SLIKU PRESTONICE: Najavljeno je više od 50 projekata koji će BEOGRAD učiniti JOŠ LEPŠIM!

Beograd
Printscreen

Od kanalizacione mreže do ekskluzivnih stambenih kompleksa, Beograd čeka mnogo novih gradilišta!

 

Gradski menadžer Goran Vesić najavio je danas 50 novih projekata koji će se realizovati u srpskoj prestonici u narednim godinama, a čiji je program za uređenje građevinskog zemljišta usvojila Skupština grada Beograda na poslednjoj sednici.

On je podsetio da je samo u 2016. pokrenuto 69 projekata i otvoreno oko 500 gradilišta, dok je pre tri godine Direkcija za građevinsko zemljište izgradnju Beograda imala svega tri projekta.

Uveliko se gradi “Beograd na vodi”, počela je realizacija projekta na mestu bivšeg Saveznog MUP-a, više desetina hiljada kvadratnih metara. Očekuje se realizacija projekta na prostoru bivše kopmanije Beko na Dorćolu. Uveliko se grade hotel Hilton, stambeni kompleks Central garden u Dalmatinskoj ulici, završene su nove zgrade u AirPort City kao i šoping mol u Rajićevoj ulici na Starom gradu. Takođe, kreće izgradnja stambenog kompleksa Voždove kapije u Vojvode stepe – ukazao je Vesić, gostujući na tv Hepi.

On je naveo da je u tih 50 novih projekata predviđena izgradnja kanalizacije u Krnjači, u dužini od 80 kilometara, čiji nedostatak predstavlja najveći problem ljudi koji žive sa leve obale Dunava i najavio izgradnju fabrike za preradu otpadnih voda u Velikom selu.

Vesić je podsetio da se trenutno slični kapitalni radovi obavljaju u Surčinu, kojim je se već postavlja 54 kilometra kanalizacine mreže, i najavio slične radove u Batajnici, Malom Mokrom Lugu, naselju Sunčani breg u Rakovici, Ulici Bore Stankovića na Vračaru.

– Svi projekti koje ćemo raditi u narednm godinama biće finansirani ili iz budžeta ili kroz javno-privatna partnerstva kao što su na primer izgradnja pet fabrika za preradu otpadnih voda ili deponije u Vinči. A sve sa ciljem da svaki stanovnik grada ima potrebnu infrasrtrukturu ma gde god živeo, ili da konačno izgradnjom fabrika za preradu otpadnih voda prestanemo da budemo jedina prestonica u Evropi koja taj sadržaj ispušta u svoje dve reke, što je nedopustivo – istakao je gradski mendžer.

Vesić je najavio nove velike projekte pored reka, jer pored “Beograda na vodi” veliki broj investitora je zainteresovan za taj pojas, koji je skoro potpuno neiskorišćen. Radiće se i idejno rešenje budućeg tunela koji treba da poveže pojas od autobuske stanice do Pančevačkog mosta i da smanji koncentraciju saobraćaja za 14 odsto, što je ogroman uspeh. Tome će prethoditi proširenje Starog savskog mosta na po još dve saobraćajne trake, kao  i nastavak realizacije centra grada u pešačku zonu.

Fontana na Slaviji biće završena do maja, kako je i najavljeno, a do kraja godine i potpuno uređena saobraćajnica od Slavije do Veterinarskog fakulteta, Takođe, biće uređen i park između Slavije i Kralja Milutina, a biće i potpuno rekonstruisana Ruzveltova ulica sa biciklističkim stazama. Nastavljaju se radovi na Obilićevom i Kosančićevom vencu, kao i u Maršala Birjuzova, dok se uskoro očekuju i radovi i na Studentskom trgu –  naveo je Vesić i najavio za 2018. početak velikih radova u Ulici kneza Miloša i i dalja ulaganja u privredne zone.loading...