MERE DAJU REZULTATE? Lepe vesti za čitavu Srbiju stižu iz Šapca

Prema jučerašnjim podacima, u Srbiji je od posledica zaraze koronavirusom preminulo 11 osoba, a zabeleženo je novih 396 slučajeva zaraze. Iz Kriznog štaba je najavljeno da će od popodneva putem aplikacije moći da se provere rezultati testiranja.

Pixabay.com

Smanjen procenat pozitivnosti u Šapcu, manje pregleda u kovid ambulanti

Jedna četvrtina od ukupnog broja zaraženih koronavirusom je u Šapcu, ali je dobra vest da se procenat pozitivnosti u tom gradu smanjuje i sada iznosi 48 odsto, što je značajno manja cifra ako se uzme u obzir da je dostizala i 70 i 80 procenata.

Direktorka Doma zdravlja u Šapcu doktorka Jasmina Stanković kaže za RTS da su 17. jula imali najveći broj pregledanih pacijenata u kovid ambulanti – čak 281 pacijent je pregledan tokom tog dana.

Već u subotu i nedelju imali smo pad broja pacijenata koji su se javili na pregled. Dakle, ohrabrujuće vesti – u subotu je bilo 188, a u nedelju 187 pregleda“, navela je Stankovićeva.

Ono što je takođe dobro, dodaje Stankovićeva, je da broj prvih pregleda pada, a raste broj kontrolnih pregleda.

Znači da smo podigli svest naših sugrađana koliko je važno da se javljaju i na kontrolne preglede, jer pacijent sa lakšom kliničkom slikom nakon pregleda u kovid ambulanti posle nekoliko dana vrlo brzo pređe u srednje tešku i tešku sliku, razvije se pneumonija i zato je jako važno da slušaju savete lekara i da se javljaju na pregled“, istakla je doktorka.

Apelovala je na pacijente da ne uzimaju terapiju na svoju ruku, da ne uzimaju antibiotike dok ne obave pregled u kovid ambulanti gde nakon pregleda lekar procenjuje težinu kliničke slike.

Pacijent sa lakšom kliničkom slikom dobija siptomatsku vitaminsku terapiju – to je ono što stalno pričamo vitamin C, cink i vitamin D3 i paracetamol za povišenu telesnu temperaturu“, rekla je Stankovićeva.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković rekao je na jučerašnjoj konferenciji da bi od danas građani koji se testiraju na koronavirus trebalo da dobiju rezultate pi-si-ar testova u roku od 24 do 48 sati, pošto su zaostaci prevaziđeni.

Gojković je najavio i da bi od danas sa radom trebalo da počne aplikacija putem koje će moći da se provere rezultati testiranja.

Profesor Mijomir Pelemiš je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Kriznog štaba rekao da svi mogu da se zaraze koronavirusom, bez obzira na starosnu dob i da li su pre toga imali neku hroničnu bolest.

“Niko nije otporan i ni kod koga ne može da se spreči ulazak ovog virusa, a ishod bolesti je drugačiji u različitim stanjima i različitim uzrastima“, istakao je profesor Pelemiš.

Epidemiolog dr Predrag Kon je za TV Pink rekao da je dobra vest što se kriva zaraze u Beogradu zaravnjuje i da nema porasta u poslednja dva dana. Dodao je to direktna posledica toga što su ljudi počeli da se pridržavaju mera.

U bolnici u Novom Pazaru je, prema jučerašnjim podacima, smešteno 218 pacijenata što je za gotovo 170 manje nego pre desetak dana.

Direktor bolnice dr Mirsad Đerlek je juče održanu konferenciju za novinare sazvao zbog, kako je naveo, dezinformacija o smrti medicinske sestre Slavice Gujanice iz Sjenice.loading...