MERE DELUJU I OSTAJU NA SNAZI! Od korona virusa preminulo čak 37 LICA, a evo koliko ima NOVOZARAŽENIH

Na sednici Kriznog štaba analizirana je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji i konstatovano je da aktuelne mere daju rezultate. Sve postojeće mere važe i dalje, a nove mere odnose se na rad škola i ulazak u Srbiju.

Pixabay

U Srbiji je, prema poslednjim podacima, od posledica zaraze koronavirusom preminulo 37 osoba, a zabeleženo je 5.297 novih slučajeva zaraze, od testiranih 17.684 osoba.

Na sednici Kriznog štaba analizirana je trenutna epidemiološka situacija u Srbiji i konstatovano je da aktuelne mere daju rezultate. Sve postojeće mere važe i dalje, a nove mere odnose se na rad škola i ulazak u Srbiju.

Bolnički kapaciteti su trenutno popunjeni 90 odsto, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar i naveo da u ovom trenutku ne može biti reči ni o kakvom popuštanju mera.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković rekao je novinarima, posle sednice Kriznog štaba da i dalje postoji veliki broj novozaraženih građana.

Jednostavno potrebno je da nastavimo što smo radili do sada – da se svi maksimalno pridržavamo postojećih mera i da se vakcinišemo. Vakcine su ono što nas jedino može dugoročno izvući iz epidemije“, naglasio je Gojković.

Ukazao je da je analiziran i zahtev Ministarstva prosvete da se omogući prvenstveno đacima koji su od početka godine na onlajn nastavi, uz sve moguće epidemiološke mere, da se ocenjuju u malim grupama u školama gde postoji takva mogućnost.

Ministarstvo će, najavio je, u kordinaciji sa lokalnim samoupravama pokušati da iznađe mogućnosti da učenici, gde je neophodno da se ocene, a za to je potreban lični kontakt, dozvoli da to urade.

Gojković je dodao da je razgovarano i u vezi ulaska građana Srbije u zemlju koji su potpuno vakcinisani.

Vlada će uredbom, kako je objasnio, precizirati da svi oni koji budu potpuno vakcinisani, sa potvrdom o vakcinaciji iz Srbije, dobiju mogućnost da uđu u zemlju bez pi-si-ar testa i bez izolacije.

Isto važi i za strane državljane, koji će bez pi-si-ar testa i karantina moći da uđu u Srbiju, ako su potpuno vakcinisani vakcinama iz Srbije.

Doktorka Tatjana Adžić Vukićević naglašava za RTS da je kovid bolnica u Batajnici gotovo na maksimumu svojih kapaciteta.

Bamlanivimab, lek komplikovanog naziva koji može da spreči komlikovanje kliničke slike usled zaraze koronavirusom, stigao je u Srbiju.

Prof. Medicinskog fakulteta, klinički farmakolog dr Srđan Pešić navodi za RTS da je Bamlanivimab namenjen pacijentima koji imaju lake i umerene simptome, ali koji su u riziku da dobiju težu sliku zbog hroničnih i drugih oboljenja.