“MERE OSTAJU JER DAJU REZULTATE”: U ova DVA GRADA u Srbiji i dalje je ubedljivo najviše obolelih

Epidemiološka situacija u Srbiji pokazuje jasnu tedenciju pada broja obolelih, a u brojni gradovima i opštinama nema novoobolelih, rekla je zamenica direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

Printscreen RTS

Najviše obolelih je i dalje u Beogradu i Novom Sadu, ali mere uvedene pre mesec dana daju rezultate i ostaju na snazi do daljeg, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Trenutno je hospitalizovano 3.430 osoba. Što se tiče dece, u KBC “Dragiša Mišović” u Beogradu je smešteno osmoro dece, a na Ginekološkoj klinici se nalaze četiri trudnice koje su bile pozitivne na virus. U Nišu je hospitalizovano jedno dete, a u Šapcu dvoje.

“Kada je u pitanju epidemiološka situacija, osim smanjenja broja slučajeva, jasno vidimo tedenciju smanjenja broja obolelih u celoj zemlji, a brojni gardovi i opštine nemaju novoobolelih. I dalje je najviše testiranih i obolelih u Beogradu i Novom Sadu, a danas nešto više i u Subotici. Smanjen pritisak na zdravstvene ustanove, 280 osoba u poslednja 24 sata hospitalizovano, a otpuštene su 483 osobe”, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Starosna struktura hospitalizovanih se pomera ka starijoj populaciji

Starosna struktura osoba na respiratoru i onih koji su hospitalizovani u poslednjih nekoliko nedelja pomera se ka starijoj populaciji stanovništva, na šta su iz Kriznog štaba upozoravali. Kod starijih uvek bude teža klinička slika, a starije osobe se i teže oporavljaju.

“I u socijalnim ustanovama registrovan je određen broj novozaraženih i među zaposlenima, mada manje nego u prvom periodu, ali tu su i preventivne mere najstrože, jer kada virus uđe u te ustanove, brzo se i širi”, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Na području Požarevca 94 osobe u ustanovama socijalne zaštite su obolele, među kojima i 11 zaposlenih.

Mere daju rezultate, ostaju na snazi do daljeg

Kada je reč o merama uvedenim pre mesec dana, kada je ograničeno i radno vreme ugostiteljskih objekata, Kisić Tepavčevićeva kaže da one daju rezultate i da ostaju na snazi.

“One ostaju do daljeg na snazi jer daju rezultate”, istakla je Kisić Tepavčevićeva.

Prema rečima zamenice direktora Instituta “Batut”, ceo svet čeka na vakcinu, ali nje još nema i nemoguće je u ovom trenutku reći kada bi ona mogla da bude dostupna, pa tako i Srbiji.

“Imunizacija stanovništva je ozbiljna stvar kojoj se tako i pristupa. U Srbiji će se, kada bude dostupna, koristiti vakcina koja ispunjava sve zdravstvene i bezbednosne standarde koji važe i u EU. U ovom trenutku je nemoguće reći kada će to biti, trenutno se nade polažu u dve ili tri kompanije koje su najdalje stigle u ispitivanju vakcine”, rekla je Kisić Tepavčevićeva.