– Davno je bilo, ne znam ni kojom prilikom je nastala, očito u nekoj privatnoj atmosferi. Čak ne znam ni kada je tačno nastala ta fotografija – rekao je Mesić za agenciju Beta.

On je objasnio da fotografija “nema političke konotacije” i da pretpostavlja da ga je neko zamolio da se slika s šakama prekrštenim na grudima.

Bivši predsednik je dodao da čak ni ne poznaje osobu na objavljenoj fotografiji koja se proširila društvenim mrežama, a potom su je, bez provere datuma nastanka, objavili pojedini mediji.

– Očito je bilo jako davno čim se ne sećam – rekao je Mesić demantujući tako pisanje pojedinih medija u Srbiji da je fotografija nastala kao podrška fudbalerima albanske nacionalnosti iz švajcarske reprezentacije, Granitu Džaki i Džerdanu Šaćiriju koji su ukrštnih šaka u obliku “dvoglavog albanskog orla” proslavili golove protiv Srbije na Mundijalu.

Deo medija u Srbiji, ali i u Hrvatskoj, bez provere datuma nastanka, objavio je i fotografiju generala Ante Gotovine s prekrštenim šakama, tumačeći da je reč o podršci švajcarskim fudbalerima.

Hrvatski portali Indeks i Jutarnji list navode, međutim, da nije poznato koliko je ta fotografija stara, ali da je jasno da nije “sveža” budući da se u pozadini nazire novogodišnja jelka.