MEŠTANI RITOPEKA ZGROŽENI: “Pa 200 metara odavde su klali, ubijali, mleli ljude!”

Podsetimo, grupa je uhapšena 4. februara i zbog sumnje da su izvršavali najteža krivična dela otmice, ubistva, trgovine drogom.

Printscreen Youtube/MUP

Žandarmerija i dalje danonoćno obezbeđuje kuću strave u Ritopeku u kojoj je, kako se osnovano sumnja, klan Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja ubio najmanje pet muškaraca. Gotovo 100 dana od pada opasnog kriminalnog klana forenzičari se svakih par dana vraćaju, neprestano tragajući za novim dokazima protiv grupe, do kojih, između ostalog, dolaze i na osnovu svedočenja pripadnika klana. Kako pričaju meštani, policija trenutno kopa deo iznad garaže ispod čijeg je nivoa prošle nedelje otkrivena tajna soba puna užasnih dokaza.

I juče su duž ulice Livadice na poziciji bili naoružani pripadnici Žandarmerije koji obezbeđuju kuću, ali i prilaz istoj. Kroz ulicu je prolaz dozvoljen samo ljudima koji u njoj žive, dok je ostalima potrebna dozvola policije kako bi prošli delom ulice u kojem se zloglasna kuća nalazi.

Polciija je stalno tu, nisu ni odlazili, a forenzičari još dolaze, verovatno kad nađu neki trag. Kad oni dođu, zatvori se cela ulica i niko tuda ne može da prođe. Dvorište je prekopano, a i sada kopaju iza kuće i iznad garaže, ljudi iz JKP-a kamionima odnose zemlju odatle – priča sagovornik čija se vikendica nalazi u neposrednoj blizini.

Deo oko garaže i iznad nje i juče su kopali, a iz dvorišta je dopirao zvuk bušenja betona. Inače, u toj garaži je pre tri nedelje, na osnovu svedočenja pripadnika klana, otkriven prolaz u tajnu prostoriju koja se nalazi ispod zemlje i u kojoj su se monstruozna ubistva dešavala. U njoj su pronađeni brojni dokazi zverstava – tragovi krvi žrtava svuda po zidovima, koje pripadnici klana, uprkos čišćenjem kiselinom i dezinfekcionim sredstvima, nisu uspeli da unište. Pronađena je i industrijska mašina za mlevenje mesa u kojoj su otkriveni DNK tragovi nekoliko muškaraca, kao i arsenal oružja i eksploziv.

Mi nismo mogli da pretpostavimo da se tu tako nešto dešava. Kuća je ograđena zidinama, na ulazu je bila metalna kapija koja je sad skinuta, i nema šanse da možeš da vidiš šta je unutra. Nije se tu dešavalo ništa što bi privuklo pažnju, nekad su dolazili, vidiš auto pa znaš da ima nekoga – nastavlja sagovornik.

Prema rečima prve komšinice, tek sada je, nakon pronalaska tajne sobe, postalo jasno kako i zašto ništa nisu čuli ni oni koji žive u neposrednoj blizini.

Pa da uđete sad kod mene u kuću čuli biste šta se tamo dešava. Živim u kući do te, a mi ništa nismo čuli, a nismo, eto sad se ispostavilo, jer se dešavalo u prostoriji koja se nalazila pod zemljom – navodi ona.

Meštani pričaju da u tu vikendicu niko od komšija godinama nije kročio, jer je i Vlada Draganić, pripadnik Belivukove ekipe koji mu je kuću prodao za 100.000 evra, retko dolazio, a da im ni sam susret “oči u oči” sa Belivukom i pripadnicima klana ne bi mnogo značio, jer su za njih čuli tek nakon što su u februaru privedeni.

Niko ovde nije znao ko su oni, za njih se čulo tek sad kad se sve otkrilo. Bilo je jasno da je neko ko ima para kupio kuću, odmah je ispred postavio kamere, ali ništa više od toga nismo znali, sve dok mediji nisu počeli da pišu – zaključuje sagovornik.

Nakon tog saznanja mnogi meštani su počeli da žive u strahu.

Joj, samo kad na to pomislim. Pa 200 metara odavde da se sve dešavalo, da su klali, ubijali, mleli ljude. Pa ko može čoveka da samelje, glavu da mu odseče. Noćima nisam mogla da spavam kad sam čula, pila sam lekove za smirenje da bih zaspala, to se sve dešavalo tako blizu nas, tu su klali, ubijali, mleli ljude. Pa ko može čoveka da samelje, ljudsko biće?! Sad sam se malo smirila, uhapšeni su, ali nije svejedno… – priča meštanka Ritopeka.

Za razliku od nje, neki nisu ubeđeni da je ovo kraj dokazima zverstava.

To je ono što su našli samo u kući, a ko zna gde su se okolo to radili, gde su ih nosili, gde su oni bežali, gde su se krili… Ne znam šta bih rekla… – kaže uznemirena žena.

Podsetimo, grupa je uhapšena 4. februara i zbog sumnje da su izvršavali najteža krivična dela otmice, ubistva, trgovine drogom.

Belivuk i Miljković terete se da su organizovali kriminalnu grupu koja je izvršila niz najtežih krivičnih dela skrivajući se iza Partizanove navijačke grupe “Principi”. Pored njih, uhapšeno još dvadesetak pripadnika grupe, a Tužilaštvo za organizovani kriminal je pokrenulo istragu protiv ukupno 22 osobe.

U njihovoj štek vikendici u Ritopeku pronađeni su brojni materijalni dokazi koji svedoče da su se najmanje 3 ubistva, za koja se sumnjiče pripadnici grupe, dogodila tamo.

Pored toga, krajem aprila u tajnoj prostoriji kuće pronađen je arsenal oružja, eksplozivne naprave i mašina za mlevenje mesa, pa se čeka odluka tužilaštva o proširenju istrage, kako u pogledu novih krivičnih dela, tako i njihovih učinilaca, uslediće po okončanju veštačenja koja treba da utvrde, ko je koristio oružje, da li je i gde bilo korišćeno, ili bilo namenjeno da se upotrebi

Apelacioni sud produžio je 29. aprila pritvor uhapšenima u trajanju od tri meseca zbog svih zakonskih razloga – opasnosti od bekstva, opasnosti da će sakriti ili uništiti dokaze, da ne bi ponove krivična dela u kratkom roku, kao i zbog uznemirenja javnosti.