Meteorolog objavio prognozu: Kakvo nas vreme očekuje tokom praznika?

Prvi dan uskršnjih praznika osvanuo je sa oblacima i kišom u većini krajeva Srbije. Kako su najavili meteorolozi, naredni dani će biti umereno topli, nestabilni, sa povremenim lokalnim nepogodama.

Pixabay.com

Meteorolog Marko Čubrilo prognozira da će najtoplije biti u nedelju, za pravoslavni Vaskrs, i to na istoku regiona.

– U toku noći će se preko nas premestiti oblačnost toplog fronta ciklona nad Sredozemljem. Padavina vezanih za tu oblačnost bi još sutra pre podne trebalo biti na severu Srbije i Hrvatske, dok bi nad ostalim predelima preovlađivalo suvo i promenljivo oblačno vreme. Duž Jadrana bi jačao jugo, na planinama južni vetar, a u košavskom području topla košava. Sutra sredinom dana nad južnim i jugozapadnim predelima jača destabilizacija atmosfere koja će biti vezana za premeštanje hladnog fronta koji će se u toku posle podneva preko jugozapadnih, zapadnih i središnjih delova regiona premeštati dalje na severoistok donoseći lokalne pljuskove sa grmljavinom i pojavu lokalnih vremenskih nepogoda – navodi Čubrilo.

Modeli ne mogu u uslovima tako dinamične atmosfere biti precizni u postavkama rasporeda i snage grmljavinskih pljuskova i potencijalnih nepogoda tako da će sutra dosta zavisiti od sredine dana kada počne aktivacija atmosfere i koliko god budem mogao pratiću dinamiku konvektivnih razvoja i slati upozorenja.

– Za sada majveći deo modela kao oblast pod najvećim rizikom ima severni i severoistočni deo BiH, istok i severoistok Hrvatske, zapadnu Srbiju, veći deo Vojvodine i delove Šumadije u Srbiji. U im predelima će lokalno ponegde za kratko vraeme pasti i preko 25mm taloga, ali na žalost biće uslova i za pojavu olujnog vetra, tuče/grada i jake grmljavine. Najviše kiše će ponovo pasti nad zaleđem Jadrana u području Dinarskih planina i tamo bi lokalno mogla pasti i preko 100mm taloga – kaže Čubrilo.

– Biće vetrovito, duž Jadrana će duvati jak i oluajn jugo koji će uveče slabiti, na planinama povremeno jak južn i vetar, a u košavskom području će biti jake, a and južnim Banatom na udare i olujne, tople, košave koja će uveče prestati. Sa premeštanjem nestabilnosit vetar u okretanju na zapadni smer i na kratko može biti vrlo jak. Dnevni maksimum od oko +15 na zapadu Hrvatske do oko +25 na istoku Srbije.

U subotu promenljivo oblačno i malo svežije, ponedge uz pojavu lokalnog pljuska ali će oni svakako biti slabiji i ređi nego sutra posle podne i nad veliko delom regiona ih i neće biti. Vetar prvo zapadni, zatim južni i jugozapadni. Dnevni maksimum od +14 do +20 stepeni Celzijusa – objasnio je on.

Pod uticajem novog toplog fronta u nedelju tokom dana promenljivo oblačno i toplije uz južni vetar, dok će nad velikom delom istoka BiH i Hrvtske kao i nad velikim delom Srbije maksimumi biti i oko +27 stepeni Celzijusa lokalno. Nov hladan front bi se preko regiona trebao početi premeštati u nedelju posle podne donoseći lokalnu destabilizaciju atmosfere uz grmljavinske pljuskove i moguće lokalne nepogode. Modeli još jako osciluju povodom snage u učestalosti tih nestabilnosti i večernji proračuni su ponovo pojaćali signal za jake pljuskove kojih bi moglo biti i u toku noći ka ponedeljku, posebno nad delovima istočne Hrvatske i severne Srbije, ali tek u subotu ćemo imati jasniju sliku i potencijalnim nestabilnostima za nedelju. Južni vetar će posle podne biti u okretanju na zapadni i u zoni pljuskova prolazno može biti jak.

Čubrilo prognozira da se početkom sledeće nedelje generalno očekuje malo svežije vreme uz moguće pljuskove, posebno u ponedeljak ali možda i u sredu.

– Početkom sledeće nedelje generalno se očekuje malo svežije vreme uz moguće pljuskove, posebno u ponedeljak ali možda i u sredu. U koliko se nestabilan i svežiji period zaista produži do naredne srede vremenski interval i snaga očekivanog otopljenja biće smanjeni jer bi početkom maja moglo biti uslova za novu destabilizaciju uz pljuskove i osveženje – navodi on i dodaje da sutra svakako treba obratiti pažnju na jaku destabilizaciju atmosfere, posebno nad severnim delovima BiH, istokom i severom Hrvatske, zapadom i severom Srbije gde u toku posle podneva osim grmljavinskih pljuskova može biti uslova i za lokalne nepogode.