METEOROLOZI ŠOKIRANI: Niko nije očekivao ovakvu vremensku prognozu za februar (FOTO)

Mada su meteorolozi najavljivali žešću zimu u odnosu na ranije godine, februar će izgleda biti blaži nego što smo očekivali. Ali šta to znači za one koji tad planiraju zimovanje? Pogledali smo šta možemo da očekujemo.

Beograd
Dnevno.rs

Sezonska prognoza objavljena na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda najavljuje blaži februar s manjom količinom padavina i s malom verovatnoćom pojave jakih mrazeva.

Temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će srednja minimalna temperatura u proseku biti viša za oko 1.0ºC u odnosu na višegodišnji prosek, a srednja maksimalna u proseku viša za oko 1.4ºC u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 1.8ºC, a maksimalne oko 9ºC.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 14 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 33 mm.

Još nema preciznije prognoze RHMZ za februar, ali na sajtu Accuweather mogu se naći zasad očekivane vremenske prilike za februar iz dana u dan.

Uporedili smo “meteo kalendare” za Beograd i Kopaonik i, bar kako se trenutno čini, u Beogradu nećemo imati onih žestokih minusa i ledenih dana, niti mnogo snežnih dana (putari mogu da se opuste), dok će na Kopaoniku biti idealno za uživanje na ski stazama.

Beograd, vremenska prognoza