METODA KOJA DUGO NIJE VIĐENA: Osuđenik na smrt umesto injekcije traži da bude POGUBLJEN OVAKO

Zejn Majkl Flojd, osuđen na smrtnu kaznu zbog ubistva četvoro ljudi u pucnjavi 1999. godine, traži od države Nevade da kaznu izvrši streljački vod, umesto da mu ubrizgaju smrtonosnu injekciju.

Pixabay.com

Njegovi advokati navode da ovo nije taktika za odlaganje kazne, već da bi druga metoda bila “manje bolna”.

Da bi protokol primene smrtne kazne bio promenjen, odbrana mora da predloži alternativnu metodu, na šta su advokati predložili da su pucnji “najhumaniji način”.

“Pogubljenje hicima streljačkog voda je brže i manje bolno od smrtonosne injekcije”, rekli su Flojdovi advokati.

Nevada je nekada dozvoljavala smrtnu kaznu koju sprovodi streljački vod, ali zakon danas zahteva korišćenje injekcije. Flojdov slučaj je, inače, prvi put u poslednjih 15 godina u Nevadi da se planira smrtna kazna.

Predlog Flojdovih advokata dolazi u trenutku kada zakonodavci te države razmatraju ukidanje smrtne kazne, navodi Klas TV. Zakon kojim bi ona bila ukinuta prošle godine je prošao donji dom i poslat je u državni Senat.

Sa druge strane, tužioci kažu da će već narednog meseca tražiti nalog za egzekuciju, a mogući termin mogao bi da bude već u junu.

Samo tri države – Misisipi, Oklahoma i Juta, kao i američka vojska dozvoljavaju smrtnu kaznu streljanjem. Poslednji put ta metoda pogubljenja korišćena je u Juti 2010. godine.