“Mi ćemo najsporije isključiti maske”: Doktor Kon odgovorio na pitanje – KADA ćemo se vratiti u normalu?

Vodeći epidemiolog dao odgovor na pitanje koje nas sve zanima!

Printscreen/RTS

Imunizacija se već neko vreme sprovodi u celoj zemlji, a stručnjaci neprestano ponavljaju da je to jedini način da se vratimo uobičajenom načinu životu. Prestonica prednjači po broju vakcinisanih, a epidemiolog dr Predrag Kon je za Prva TV rekao i kada bismo mogli da se opustimo.

Ja se nadam da će u čitavoj Srbiji da se dostigne taj obuhvat, možda nešto kasnije, ali čini mi se da je jako važno da veliki gradovi, a posebno Beograd kao najveći, što pre dostigne taj obuhvat jer se na taj način smanjuje obolevanje u Beogradu i automatski rasejavanje virusa iz Beograda. Tako da, jesam optimističan, u svakom slučaju izlazimo iz te nesigurne situacije, očekujemo da će u narednom periodu, već u drugoj polovini juna, biti situacija koja se može nazvati potpuno stabilnom, sigurnom, ali uz prisustvo virusa i tada se može ozbiljno opuštati. Svakako da se radujemo ubrzanju opadanja te aktivnosti.

Na pitanje šta znači da ćemo moći “ozbiljno da se opustimo”, dr Kon pojašnjava:

To znači vraćati se u redovan život i sve aktivnosti koje inače sprovodimo da se sprovode, ali uz dodatne mere opreza. Mi ćemo najsporije isključiti maske, to treba shvatiti. Kada dođemo između jedan i dva na 100.000, pali smo već na dvocifrene brojeve, ali treba da bude jasno o čemu pričamo. S druge strane, pad broja umrlih je takođe jako važno dostići i onda kada vidimo da je situacija gotovo potpuno mirna, tada nema više smisla držati sve zatvoreno, ali mere opreznosti će i dalje biti na snazi.

Struka u poslednje vreme apeluje na mlade da se vakcinišu, a epidemiolog objašnjava i zašto je to važno.

Poslednjih dana, bar ovo što se tiče Beograda, podaci pokazuju da je blizu polovine onih koji se vakcinišu poslednjih dana u toj grupi do 35 godina, i to je svakako dobro. Mi nismo pozivali mlade od samog početka na vakcinaciju jer se sprovodila u fazama, važnije je bilo zaštititi one koji su najugroženiji. Mladi nisu najugroženiji, ali mogu najviše da zadrže virus da nam pravi probleme, prema tome, da bi zaštitili sebe i svoju okolinu, pozivam ih da se odazovu jer je to način da se vratimo u redovan život – rekao je.

S obzirom na to da je pred nama i period održavanja matura, dr Kon je istakao da sada već i mladi od 16 godina imaju mogućnost da se vakcinišu.

Pomenuo bih i mature, sada imaju mogućnost od 16 i 17 godina da se vakcinišu, i normalno 18 i 19, kada se mature i slave. Još ima vremena, matura i proslava će verovatno biti, ali tek tamo negde kasnije, bar je to stav i ne bi trebalo od tog stava svi da odstupaju pojedinačno. Nemojte praviti tajne proslave, nije mudro, taman smo na kraju ovoga svega i treba se malo strpiti i organizovano proslaviti uz maksimalan oprez – poručio je.