MIGRANT IZ PAKISTANA: Evo zašto izbeglice NIKAKO ne treba ostavljati u Srbiji!

Izbeglice
Dnevno.rs/Petar Marković

Migrant iz Pakistana Rohol Amin Afridi, koji sa grupom migranata od petka pešaci ka granici Srbije sa Mađarskom, kaže da izbeglice ne treba ostavljati u Srbiji.

 

On je naveo da pitanje izbeglica treba rešiti na globalnom nivou.

“Čuli smo da je Mađarska znatno pojačala bezbednost duž granice i da nikom ne dozvoljavaju ulazak u zemlju… To znači i više izbeglica po parkovima i trgovima u Srbiji”, rekao je Afridi RTV Vojvodina.

On ističe da je pitanje izbeglica globalno i da ga globalni lideri i razvijene zemlje moraju rešavati.

“Ako se izbeglice ostave u Srbiji, ekonomija te zemlje nije toliko jaka da može da izdrži teret hiljada izbeglica”, kaže migrant iz Pakistana.

Kako dodaje, jedan od ciljeva grupe migranata koja je od petka pešice krenula ka granici sa Mađarskoj jeste da poruči svetu da zaustavi rat, jer će tako zaustaviti i priliv izbeglica.

“Svet tone u netolerantnost, nestabilnost, haos, ekstremizam… Vrsta političkog ekstremizma je i kada podižete ograde, pucate u izbeglice i ponašate se nehumano prema njima, puštate pse na njih, tučete ih, jer im tako kršite ljudska prava”, navodi Afridi.

On se, kako kaže, za demokratiju i ljudska prava i sam borio u organizaciji u kojoj je radio, a bio je novinar, bloger, pravio dokumentarne filmove, osuđujući terorizam.

“Ali, u ovom delu sveta sam doživeo gorka iskustva”, zaključuje Afridi, koji kaže da potiče iz jedne od najnemirnijih oblasti u Pakistanu, a putuje već pet do šest meseci.

u nadi da će uspeti da pređu granicu te zemlje, a jutros su stigli vozom iz Novog Sada u Suboticu, kako je Tanjugu potvrdio Komesar za izbeglice Vladimir Cucić.

Oko 150 migranata, većinom iz Avganistana i Pakistana, krenulo je u petak po podne pešice iz Beograda ka Mađarskoj,

Oni su zatim krenuli pešice ka Horgošu, dodao je Cucić.loading...