“MINISTAR DA DOSTAVI DOKAZE”: Studenti tražili fakultet Nebojše Stefanovića, evo šta su im odgovorili

Studenti "Jedan od pet miliona" danas su u Centru Sava pokušali da nađu fakultet koji je završio ministar unutrašnjih poslova Nebojše Stefanović u okviru "Univerziteta Megatrend International" i saopštili da su im rekli da tamo nema tog fakulteta, kao ni dekana ili profesora.

Nebojsa Stefanovic
Beta

Miodrag Simović, iz protestnog pokreta “Jedan od pet miliona”, rekao je novinarima da je Stefanović kazao ranije da je predavanja slušao u Centru Sava i pozvao ga da jasno podnese sve dokaze o tome gde je slušao predavanja i koji je fakultet završio.

– U suprotnom ćemo smatrati da se ovde radi o klasičnoj obmani – rekao je Simović i dodao da će upravo zbog slučaja diplome ministra Stefanovića, naredna protestna povorka “Jedan od pet miliona” u subotu u Beogradu ići do Rektorata Beogradskog univerziteta.

On je rekao da je Studentski trg, gde je Rektorat, danas ugrožen zbog početka pravnih priprema za raskopavanje što ne predstavlja samo uništavanje jednog od bitnih simbola Beograda, već i uništavanje simbola viskog obrazovanja u Srbiji.

Studentkinja iz pokreta “Jedan od pet miliona”, Valentina Reković, pozvala je Univerzitet Megatrend da dostavi transkript ocena ministra Stefanovića i da objavi njegovu diplomu.

– Ministarstvo prosvete je kao krovni organ visokog obrazovanja u Srbiji dužno da reaguje.., dakle da zaštiti i odbrani čitavu akademsku zajednicu u Srbiji i ljude koji su pošteno stekli diplome na privatnim i na državnim univerzitetima – rekla je Reković.

Ona je navela da ukoliko Univerzitet Megatrend ne dostavi traženu informaciju, oni će uputiti zahtev Kancelariji poverenika za informacije od javnog značaja.

– Mi ćemo se koristititi svim pravnim mehanizmima jer je ta informacija važna za javnost i građane Srbije – da znaju da li je njihov državni funkcioner završio fakultet ili nije – rekla je Reković i dodala da je bitno to da li je neko “kupio ili faslifikovao diplomu”.

Ona je navela da je Savez za Srbiju izneo “jasne dokaze o tome da taj fakultet nije ni fakultet već jedna fantomska kompanija Univerziteta Megatred” i da su oni upravo zbog toga danas proveravali da li taj fakultet postoji u Centru Sava.

– Ja duboko verujem da bi ministar Stefanović, da jeste završio fakultet, te ocene već pokazao – rekla je Reković i dodala da on to nije uradio već deset dana.

Ona je kazala da su svi zahtevi izneti tokom svih protesta “Jedan od pet miliona” sredstvo da se dopre do javnosti.

– Protesti će se nastaviti – poručila je Reković i dodala da se nada da će se vlast “okrenuti” nekom od tih zahteva.loading...