MINISTAR DAČIĆ: Izmišljeno je bar osam priznanja Kosova!

Ivica Dačić
Beta / Ognjen Stevanović

Dačić je rekao da će Srbija proveriti sve informacije o tome da je Madagaskar priznao nezavisnost Kosova.

 

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da se na spisku zemalja koje su priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova nalazi bar “sedam-osam” izmišljenih priznanja i dodao da ako Srbija ozbiljno priđe problemu, taj broj može pasti ispod 100.

Dačić je u intervjuu za Večernje novosti, datom u Parizu gde je prisustvovao sastanku Organizacije frankofonije, rekao da će Srbija proveriti sve informacije o tome da je Madagaskar priznao nezavisnost Kosova, uprkos tvrdnje kosovskog šefa diplomatije Bedžeta Pacolija.

Kako je naveo, preti se i zemljama koje su povukle priznanje nezavisnosti Kosova.

Proverićemo sve oko Madagaskara, ali borba traje. Suočavamo se s moćnim protivnicima i njihovim zaštitnicima. Zemljama se preti, protestuje se kod svih država koje su povukle priznanje, nude im se različite stvari – kazao je šef srpske diplomatije.

On je rekao da je razgovarao sa ministrima spoljnih poslova niza zemalja koje nisu priznale Kosovo i dodao da je njihova pozicija jasna.

Razgovarao sam i s ministrima spoljnih poslova nekih zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova i mislim da može doći do preispitivanja tih odluka – rekao je Dačić i dodao da ne želi da govori o kojim zemljama je reč kako ne bi “pomagao Prištini”.

 

Govoreći o unutrašnjem dijalogu u Srbiji o Kosovu, kazao je da je cilj takve inicijative da se iznesu svi stavovi šta bi moglo da predstavlja trajno rešenje.

Da bi se do toga došlo, druga strana treba da prihvati da razgovara. A Priština smatra da nema o čemu da se razgovara i da je, kako kažu, nezavisnost nepovratna. Pokazalo se da to nije tačno. Tajvan je svojevremeno priznalo više od 80 zemalja, a sada je taj broj veoma mali – kazao je Dačić.

Komentarišući predlog kosovske strane da se u dijalog Beograda i Prištine uključe SAD, on je rekao da menjanje formata dijaloga podrazumeva neku novu odluku, kao i da bi u tom slučaju druge zemlje želele da se uključe, a i Srbija bi imala svoje predloge.

Dačić je naveo da izricanje kazne doživotnog zatvora ratnom komandantu VRS Ratku Mladiću ne može da suoči Srbiju sa nekom novom rezolucijom SB UN u kojoj bi se Srbi optužili za genocid.

Verovatno postoje zemlje koje će nešto tako pokušati. Ovo ne može da bude presuda koja se odnosi na jedan narod niti na Republiku Srpsku – kazao je Dačić i dodao da zemlje koje bi pokrenule tako nešto ne bi mogle da imaju prijateljski tretman u Srbiji.