MINISTAR OBJASNIO: Evo kako do 100 EVRA pomoći od države

Detaljno o pomoći je sinoć govorio ministar finansija.

Pixabay.com

Mladi od 16 do 29 godina početkom juna dobiće još po 100 evra kao vid pomoći države Srbije, najavio je ministar finansija Siniša Mali gostujući u emisiji “Hit Tvit” na TV Pink.

Kako kaže, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji širom Evrope, mladi u Srbiji dobiće 1. 2. i 3. juna dodatnih 100 evra.

– To nema veze sa izborima. Obećanje koje dajemo – ispunjavamo – rekao je ministar.

On je podsetio da je prvih sto evra dobilo milion i sto hiljada mladih uzrasta od 16 do 29. godina.

Imamo svega dovoljno. Imali smo pritisak tih 10 dana kada je krenula kriza u Ukrajini, ali samo da razumeju građani koliko se svet promenio. Cena hrane je otišla u nebo, imate i dalje kovid, imate i dalje visoku inflaciju koja vlada najviše u Ameriki. Nikada veću krizu u svetu niste imali, evo već dve godine. I pogledajte jednu malu Srbiju. U ostalim zemljama nema ulja, nema brašna, nema hleba. U Austriji prodaju hleb u konzervama, u Italiji 8 evra je hleb, to je 1000 dinara. I pogledaje situaciju u jednoj maloj Srbiji, mi opet kao država, preuzimamo najveći teret ove krize, pokazujemo odgovornost, u našoj zemlji zamrzli smo cene osnovnih životnih namirnica. Apsolutno imamo svega, građani ne moraju da brinu – rekao je.

Kako da se prijavite za 100 evra?

Ukoliko ste već bili prijavljeni za prethodnu pomoć od 100 evra koju je država isplaćivala mladima, nova prijava neće biti potrebna.

Izuzetak su oni koji su u međuvremenu napunili 16 godina ili dobili državljanstvo. Prijava se vrši elektronski, preko portala Uprave za trezor, a ceo proces je jednostavan.

 U prijavi će biti potrebno navesti broj lične karte, JMBG i izbor računa u banci u kojoj želite da primite 100 evra. Ukoliko to lice nema račun u banci, bira samo naziv banke, a mi ćemo u njegovo ime otvoriti račun u toj banci, i on će sa svojim ličnim dokumentom biti u mogućnosti da taj novac podigne – rekao je ministar finansija Siniša Mali.