MINISTAR OTKRIO: Srpska roba STIŽE NA KOSOVO “alternativnim putevima”, a evo i KAKO

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da srpske robe ima širom Kosova i da tamo dospeva alternativnim putevima.

Prodavnica
Elsie esq. / Foter / CC BY

Navodeći da su zvaničnici Srbije odmah po uvođenju taksi na srpsku robu upozoravali na razvijanje crnog tržišta, Ljajić je za Radio-televiziju Srbije rekao da kada se pogledaju prodavnice na severu i jugu Kosova vidi se da ima srpske robe, koja se tamo pojavljuje raznim kanalima.

“Imate situaciju da naša pšenica ide u Hrvatsku, iz nje se ta pšenica transportuje kao hrvatska pšenica i prodaje na Kosovu. Deo robe ide tako što se, recimo, prodaje privredniku u Makedoniji, a on je onda reeksportuje i plasira na Kosovu”, rekao je Ljajić.

On je kazao da će za tri meseca gubici biti negde oko 90 miliona evra manje robe nego što je prodato ili plasirano u istom periodu prošle godine, odnosno pre uvodjenja taksi.

“Mislim da će veći gubitak biti ukoliko ove takse ostanu, jer će naši privrednici izgubiti to tržište. Videli smo da su se pojavili privrednici iz Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Albanije, Makedonije… Drugi su iskoristili ovaj prostor da kao alternativu ponude svoje proizvode”, kazao je Ljajić.