Ministar prosvete “izbacuje” prijemni za fakultete: Uvodimo nacionalnu maturu

Fakultet
Pixabay.com

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je uvođenje pilot-projekta nacionalne mature od 2018. godine, koja bi trebalo da zameni prijemni ispit na fakultetima.

 

Na taj način će se, kako kaže, srednjoškolcima omogućiti mnogo kvalitetniji prelazak iz srednjih škola na studije.

“Sada imamo model da učenik mora da radi prijemni na jednom fakultetu, pa ako ga ne upiše, tek u narednom roku može da aplicira za nešto gde je ostalo mesta. Možda njega to ne zanima”, pojašnjava ministar.

S položenom nacionalnom maturom svaki svršeni srednjoškolac moći će da pošalje aplikacije na neograničen broj fakulteta.

“Drugi benefit je što će se na taj način raditi ocena škole, eksterna ocena jedne cele generacije, jer se tu neće polagati predmet, dva. Sadašnja matura je improvizacija potpuna”, rekao je Šarčević novinarima nakon sastanka s osnovcima, srednjoškolcima i studentima.

Prema njegovim rečima, nacionalna matura odavno je trebalo da bude uvedena, naredne dve godine će trajati pripreme i finansiraju se iz IPA fondova.

Osim nacionalne, biće uvedena i međunarodna matura koja je, kaže ministar, uzor svima u svetu, postoji od 1970. godine i obuhvata sve kontinente.

Njeno polaganje je malo teže, ali ko je prođe ima otvorena vrata da aplicira na najprestižnijim svetskim univerzitetima poput Harvarda, Sorbone, kao i da dobije razne stipendije.

“Sve to će dovesti da nastavnik i učenik postaju saveznici u procesu, jer se trude da dođu do znanja da to znanje bude vrednovano kroz neku ocenu koja će doći čak sa drugog kontinenta”, rekao je Šarčević.loading...