“MINISTAR PROSVETE JE NEOZBILJAN”: Validnost diploma stečenih u Srbiji na “KLIMAVIM NOGAMA”

Validnost srpskih diploma u inostranstvu na "klimavim nogama", sistem akreditacije na srpskim fakultetima ne odgovara evropskim standardima".

Mladen šarčević
Printscreen N1

Omladina Pokreta slobodnih gradjana (PSG) saopštila je danas da “sumnja da je Ministarstvo prosvete do kraja upućeno u to šta za naš obrazovni sistem predstavlja članstvo u ENQA, s obzirom na to da se ministar Mladen Šarčević, kao glavno lice obrazovanja u Srbiji povodom vesti da postoji opasnost da diplome stečene u Srbiji ne budu validne u drugim zemljama oglasio saopštenjem da ovo pitanje ne zavisi od članstva Srbije u ENQA”.

U saopštenju se navodi da je “zaključak Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA), koja je proverila status Nacionalnog tela za akreditacije, povodom vesti da je validnost srpskih diploma u inostranstvu na “klimavim nogama”, da sistem akreditacije na srpskim fakultetima ne odgovara evropskim standardima”.

“Validnost fakultetskih diploma stečenih u Srbiji dovela se u pitanje kada je objavljeno da je članica Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), bila niko drugi, nego profesorka Univerziteta Singidunum Verka Jovanović. Budući da je naše telo za dodelu akreditacija stavljeno pod nadzor jos 2017. godine, kao i da je naše članstvo suspendovano, diplome stečene u Srbiji prete da za mlade ljude postanu veliki problem, umesto velike nagrade za godine učenja i truda”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je MASA, koja okuplja pripadnike akademske zajednice, objavila da je proverila medjunarodni status Nacionalnog tela za akreditaciju i utvrdila da je Evropska asocijacija za kvalitet visokog obrazovanja (ENQA) suspendovala članstvo našeg tela, a još 2017. godine Nacionalno telo za akreditaciju obavešteno je da ENQA nije zadovoljna načinom na koji se dodeljuju akreditacije srpskim fakultetima.

“Glavna zamerka je sistem u kom isti ljudi konstantno vrše evaluacije i odlučuju o akreditacijama, a zameren nam je i premali broj eksternih recenzenata. Naše ministarstvo je dobilo rok od dve godine da ovaj problem reši, koji ističe sredinom marta ove godine. Suvišno je proveravati da li je išta od ovih anomalija rešeno, s obzirom na to da ministarstvo nije do kraja ni upućeno u to šta za naš obrazovni sistem predstavlja članstvo u ENQA”, piše u saopštenju.loading...