MINISTAR ZAPRETIO KRIMINALCIMA: Srbija će biti zemlja sa najoštrijim kaznama za teška krivična dela

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović govorio je povodom najavljenog pooštravanja kaznene politike za najteža krivična dela.

Nebojsa Stefanovic
Beta

Stefanović je za televiziju Pink rekao da će ministarstva unutrašnjih poslova i pravde u narednih 30 dana pripremiti set izmena zakona u cilju efikasnije borbe protiv kriminala i pooštravanja kaznene politike za najteža krivična dela poput ubistava, pokušaja ubistava, silovanja.

– Tu ćemo koristiti evropska iskustva jer ne želimo da nas bilo ko optuži za kršenje ljudskih prava. Ako nešto postoji u Francuskoj, Engleskoj, Austriji, postojaće i kod nas. I Evropa je na talas kriminala i terorizma reagovala drakonskim pooštravanjem zakona – kazao je ministar.

On je ocenio da nezavisnost sudstva ne može biti alibi da se posao sa procesuiranjem optuženih za najteža krivična dela, ne uradi kako treba, posebno, kako je rekao, “ako vidite da postoji maltene volja da se nekome ko je optužen za najteža krivična dela, izriču najblaže kazne”.

– Zamislite kakva je to pravda ako presuda za teška krivična dela stiže za šest, sedam ili osam godina. Zato će ubuduće sudovi imati rok od godinu dana za donošenje presude – rekao je Stefanović.

Govoreći o mogućim vanrednim parlamentarnim izborima, ministar je rekao da njihovo raspisivanje zavisi od mnogih faktora.

– Kad ponudimo opoziciji izbore, oni kažu da neće da učestvuju na njima. Šta mi onda treba da uradimo, da li Vučić treba da odstupi? Neko ko kaže da ima alternativu i da ima ogroman broj ljudi na skupovima valjda treba da se raduje izborima – kazao je Stefanović.