MINISTARSTVO BRANITELJA: “Vučić je u Zagreb doneo podatke o već pronađenim ljudima”

Vučić i Grabar Kitarović
Beta

Srpski predsednik Aleksandar Vučić u Hrvatsku je doneo podatke o slučajevima nestalih ljudi koji su već pronađeni, prenosi zagrebački “Indeks”.

 

Analizirajući informacije o slučajevima nestalih osoba ocenjeno da su dostavljene u dobroj nameri, ali je utvrđeno da se odnose na slučajeve osoba koje su već pronađene –  piše u saopštenju Ministarstva branitelja.

Kako navode, na poziv Kancelarije Vlade Republike Hrvatske za zarobljene i nestale osobe u Zagrebu je održan sastanak predsednika te kancelarije, pomoćnika ministra branitelja Stjepana Sučića i predsednika Komisije Vlade Republike Srbije za nestale osobe Veljka Odalovića. 

Na sastanku su raspravljana otvorena pitanja i zahtevi obe strane, analizirani su odnosi tela nadležnih za traženje nestalih osoba, a dogovorene su i predstojeće aktivnosti, ističe se u saopštenju. 

U saopštenju Ministarstva branitelja navodi se i da je s ciljem unapređenja međusobnih odnosa u području traženja nestalih osoba razmatran postojeći pravni okvir iz 1995, tj. 1996. godine, te je usuglašeno stajalište o potrebi donošenja novog akta prilagođenog sadašnjem vremenskom i sadržajnom kontekstu. 

Obe strane su ocenile i da je pitanje nestalih osoba potrebno gledati kao humanitarno pitanje, uvažavajući ranije usuglašene stavove o nadležnostima i standardima, navode iz Ministarstva branitelja. 

Takođe, kako se dodaje, obe strane su dale podršku projektu “Baza podataka aktivnih slučajeva nestalih osoba” i raspravljale o potrebi i mogućnosti novog izdanja “Knjige osoba nestalih na području Republike Hrvatske”, kao korisnim instrumentima u traženju nestalih osoba. 

Dogovoreno je i da se idući sastanak održi u Zagrebu do kraja aprila ove godine, a u međuvremenu će se nastaviti rad na prikupljanju saznanja prema otvorenim pitanjima i zahtevima te će se, prema potrebi, održati i tematski radni sastanci, zaključuju iz Ministarstva branitelja, a prenosi “Indeks”. 

Inače, predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je u petak predstavnike srpskih udruženja nestalih, u skladu sa dogovorom postignutim tokom prošlonedeljne posete predsednika Srbije Zagrebu. 

Predsednik Srbije je prošle nedelju Beogradu primio predstavnike hrvatskih udruženja nestalih i tom prilikom im obećao da će, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, uticati da vojska preda podatke o hrvatskim veteranima nestalim 1991. godine. 

Podsećamo, Vučić je prošle nedelje bio u dvodnevnoj poseti Zagrebu, u okviru koje se najpre sastao sa predsednicom Hrvatske. 

Dok su novinari čekali obraćanje dvoje zvaničnika u salu je stigao sto, sa točkićima, na kom je bilo 13 velikih paketa, umotanih u papir za pakovanje, a preko njih poslagane knjige. 

Dilemu šta je u njima razrešio je predsednik Srbije koji je pred kraj izjave koju je davao medijima na Pantovčaku, izvadio fasciklu i predao je hrvatskoj koleginici rekavši pri tom da je u njoj spisak matičnih brojeva i drugi podaci, a da je u paketima kompletna dokumentacija o spisku iz fascikle. 

Hrvatska predsednica primila je fasciklu i sa Vučićem se slikala pored gomile paketa, na šta je Vučić rekao: “Imamo mi toga još”.loading...