Ministarstvo prosvete odlučno: UVODE SE ĐAČKE UNIFORME!

đačke uniforme
Public

U školama u Srbiji najverovatnije će biti uvedene uniforme za đake, izjavila je savetnica ministra prosvete Dragana Milovanović.

 

–Počeli su da stižu odgovori na ankete koje su davale školske uprave i kako stvari za sada stoje, deluje da hoće. Samo ćemo videti u kom modelu i kada– rekla je Milovanović.

Ona je na RTS-u rekla da se priprema više novih zakona koji će uskoro biti u skupštinskoj proceduri.

Danas bi trebalo da bude gotova platforma za krovni Zakon o osnovama sistema vaspitanja i obrazovanja. Takođe, danas će biti gotov Nacrt zakona o dualnom obrazovanju, a već je gotov i Nacrt zakona o visokom obrazovanju. Privodi se kraju i Nacrt zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju– rekla je Milovanović.

Ona je kazala da će u drugom polugodištu biti uvedene novine za osnovce, koje će tek biti predstavljene.

A, sledeće školske godine u peti razred osnove škole, ako sve procedure budu ispoštovane, a nadamo se da hoće, ulazi se u novi obrazovni ciklus u kome će deca imati informatiku kao redovan predmet. Takođe, imaće i elemente preduzetničkog vaspitanja i obrazovanja kroz neke druge predmete– rekla je Milovanović.

Ona je kazala da će se na drugačiji način tretirati i problem fizičkog i zdravstvenog vaspitanja odnosno da će biti ojačana ta komponenta.

Pojačaće se broj izbornih aktivnosti u školama– dodala je Milovanović.