MISTERIOZNA BOLEST KOSI MUŠKARCE: Umiru u teškim mukama, smenjen doktor koji je poslao upozorenje

Najmanje 15 ljudi u gradu Mbeia u Tanzaniji umrlo je od nepoznate bolesti koja uzrokuje mučninu i povraćanje krvi, britanski San.

printscreen/youtube.com/CGTN

Mučnina, povraćanje krvi i neobjašnjiva slabost simptomi su koje je prijavilo pedesetak pacijenata hospitalizovanih na jugu zemlje.

Felista Kisandu, glavni lekar u okrugu Čunija u Mbeji, rekao je da tim stručnjaka radi na terenu kako bi procenio stanje pacijenata i pokušao da otkrije uzrok izbijanja.

– Primili smo nekoliko pacijenata sa sličnim simptomima. Uzrok bolesti još nije identifikovan, pa je Ministarstvo zdravlja proglasilo epidemiju – rekao je Kisanduu.

Uvid u kliničke slike nekoliko analiziranih pacijenata potvrdio je da su svi ranije patili od čira na želucu i bolesti jetre. Takođe, uzorci krvi se dodatno analiziraju i ispituju zbog sumnje da su lokalne vode zagađene živom i da je to izazvalo širenje bolesti.

Takođe je potvrđeno da bolest uglavnom pogađa muškarce, a većina obolelih je umrla ubrzo nakon što je obolela od bolesti.

Nakon izjava dr. Kisande u subotu, ministarka zdravlja Tanzanije Doroti Gvajika rekla je da se panika nepotrebno širila među građanima.

– Da bih stvorio nepotrebnu paniku među stanovnicima, bio sam prinuđen da suspendujem doktora Kisandua i njegov tim – rekao je ministarka zdravlja u izjavi.

Vladini zvaničnici potvrdili su da se slična bolest pojavila 2018. godine, kada su pacijenti patili od visoke temperature, mučnine i povraćanja krvi.