MITROPOLIT AMFILOHIJE o svom delovanju u Crnoj Gori: “Ne bavim se politikom ali mi izleti nekad OŠTRA REČ”

Mitropolit crnogorsko primorski Amfiloje rekao je danas, povodom kritika koje se mogu čuti u Crnoj Gori, da je "apsolutna besmislica da se je eksponenent neke velikosrpske, velikoruske ideje", navodeći i da se ne bavi politikom već brigom o narodu, ali da mu nekad "izleti" neke oštrija reč".

Amfilohije
Beta/DRAGAN GOJIC

“Milo Đukanović je čovek političar, i on je čovek partijski, njemu je Crkva isto što i partija. On ne zna šta je Crkva, ne može ni znati kad nije kršten”, rekao je mitropolit Amfilohije u intervjuu za Radio televiziju Srbije.

On je naglasio i da je rekao da je crnogorska vlast priznanjem Kosova, kao nezavisne države, učinila “izdaju Crne Gore”.

Na pitanje o odnosu prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, mitropolit Amfiloje je naveo da je rekao da se “boji te njegove priče o nekakvom razgraničenju”, jer je on za “ceolovito Kosovo” koje pripada Srbiji.

“Ja se bavim brigom o narodu, a ne politikom, na pripadam ni jednoj partiji “, rekao je Amfilohije, navodeći da bi crnogorske vlasti htele “partijsku Crkvu”.

Na pitanje da li se može desiti da bude patrijarh neke crnogorske crkve, on je rekao da ima svog patrijarha Irineja, kojeg jedino i priznaje za svog patrijarha, kao i da bi nešto drugo bilo samo ako bi “izgubio svest, savest i pamet”.

“Srećan sam što me ta čaša mimoišla, što je Irinej izabran za patrijarha, i što sam ovde ostao”, rekao je mitropolit Amfilohije, koji je bio u najužem krugu kad je biran novi poglavar Srpske pravoslavne crkve.

Objašnjavajući svoj govor o premijeru Srbije Zoranu Đinđiću, u hramu Svetog Save, mitropolit Amfilohije je rekao da neki nisu shvatili njegov sadržaj i da on ima “najbudlje poštovanje prema Đinđiću”.

“Rekao sam da su zločinci oni koji su njega ubili i da je on nevino postradao”, rekao je mitropolit Anfilihije, u emisiji OKO Radio televizije Srbije.