MK Group u godini obeleženoj pandemijom izdvojila milion evra za donacije što joj je donelo glavnu VIRTUS nagradu za nacionalni doprinos filantropiji

Kompanija MK Group dobitnica je glavne VIRTUS nagrade za filantropiju, za doprinos na nacionalnom nivou u 2020. godini. Ovo prestižno priznanje dodeljuje zadužbina Trag koja već četrnaest godina nagrađuje kompanije i pojedinačne donatore koji su u prethodnoj godini na najdugoročniji i najdelotvorniji način podržali inicijative opšteg dobra.

MK Group

VIRTUS nagrada prva je i najznačajnija nagrada za filantropiju u Srbiji, a dodeljuje se uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), Evropske unije, Balkanskog fonda za demokraciju, Balkanske mreže za razvoj civilnog društva te Švedske agencije za međunarodnu razvojnu suradnju.

“Zahvaljujemo Trag fondaciji što je prepoznala napore MK Group da svoj program korporativne filantropije izgradi na donacijama od nacionalnog značaja i aktivno pomaže najugroženijim skupinama stanovništva. Prošle godine naše su aktivnosti bile usmerene na učinkovitu pomoć u borbi protiv pandemije virusa Covid-19 te na donacije čiji će se rezultati osetiti odmah. Još jednom smo pokazali da smo ovde kad je najpotrebnije i pružili snažnu potporu našem zdravstvenom sustavu i sugrađanima. Nastavili smo s našim dugoročnim projektima usmjerenima na brigu o deci. Ulaganja u zdravstvo, obrazovanje i programe namijenjene mladima i dalje će biti naše strateško opredeljenje”, izjavio je Aleksandar Kostić, potpredsjednik MK Group.

MK Group

„Podsetila bih da je MK Group u proteklih pet godina provela oko 500 društveno odgovornih akcija u vrednosti od pet milijuna eura. Naša kompanija nije samo pokretač srpske privrede, već i stabilna podrška društvu i pouzdan partner za preko 120 zajednica u kojima poslujemo”, rekla je Aleksandra Stojanović, direktorka korporativnih poslova u MK Group.

Fondacija Trag svake godine dodeljuje nagrade VIRTUS s ciljem promocije i afirmacije filantropskih ideja i inicijativa.

„Prošla je godina bila izuzetno teška i izazovna te tim više nagrade koje dodeljujemo za 2020. godinu dobivaju dodatnu vrednost. Čestitamo MK Group na glavnoj nagradi VIRTUS za doprinos kompanije na nacionalnom noviu. Kroz svoje aktivnosti pokazali su predanost, kontinuitet i strateško usmeravanje finansijskih i robnih donacija. Verujemo da će njihov primer potaknuti razvoj lokalne filantropije i davanja u svrhu opšteg dobra”, zaključila je Marija Mitrović, direktorkaa za filantropiju i partnerstva u fondaciji Trag.

Prošle se godine MK Group među prvima uključila u borbu protiv virusa korone, a samo u 2020. godini donirala je milion eura, prvenstveno za kupovinu medicinske opreme i podršku zdravstvenim ustanovama, kao i za humanitarne pakete za najugroženije stanovnike Srbije.

MK Group takođe je realizirala veliki regionalni projekt „Za regionalne heroje” koji je u znak zahvalnosti za njihov herojski trud lekarima i zdravstvenim radnicima omogućio besplatan odmor u hotelima MK Group u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

MK Group iskazala se i u neprilikama koje su prošle godine obeležile Hrvatsku. Naime, MK Group jedna je od prvih kompanija koja je pružila financijsku pomoć područima pogođenima razornim potresima. U Hrvatsku je stigla donacija od pola miliona kuna za ugrožene i za saniranje posledica potresa, a potom su članice MK Group – Carnex i Flora poslale donaciju od 7 tona svojih proizvoda među kojima je bilo konzervirano povrće i konzervirani namazi u vrednosti od 300 hiljada kuna.