Albanski politički analitičari i poznavaoci kosovskih prilika dodaju da Albanci podnose zahteve za srpska dokumenta još od 1999. godine!

 

Albanci svakodnevno dolaze u opštinu Gračanica sa zahtevom za izdavanje uverenja o državljanstvu Republike Srbije, koji su im neophodni za dobijanje srpske lične karte, odnosno pasoša – izjavio je za “Večernje novosti” Ljubinko Karadžić, predsednik Privremenog organa Grada Prištine, sa sedištem u Gračanici.

On je, potvrđujući pisanje prištinskih medija, istakao da po srpska dokumenta dolaze Albanci različite starosne dobi i obrazovnog profila, a što se tiče Gračanice, dolaze uglavnom stanovnici sa područja Prištine. 

Osim onih koji već imaju srpska dokumenta i dolaze da ih produže, ima i dosta mladih Albanaca koji prvi put dolaze sa tim zahtevom, kaže Karadžić.

“Novosti” navode da predstavnici Srba sa Kosova i Metohije objašnjavaju da Albanci sa prebivalištem na KiM mogu da dobiju pasoše Koordinacione uprave, ali su im za putovanje u mnoge zemlje, ipak, neophodne vize.

Međutim, sa ovim pasošima Albanci mogu da putuju u zemlje koje ne priznaju kosovska dokumenta, poput Grčke i Španije, dodaje list.

Albanski politički analitičari i poznavaoci kosovskih prilika dodaju da Albanci podnose zahteve za srpska dokumenta još od 1999. godine, ali i da najveći broj njih koji rade u zapadnim zemljama ima pasoše države Srbije, dodaju “Novosti”.loading...