Mladi genijalci: Belgijski đaci već PET NEDELJA BEŽE IZ ŠKOLE, a kada čuju RAZLOG, i roditelji ih PODRŽAVAJU

Više od 10.000 srednjoškolskih đaka u Belgiji danas je opet, peti četvrtak zaredom, propustilo nastavu zbog učešća na protestu zbog klimatskih promena.

Beta

Protesti su održani u nekoliko gradova kako bi vlasti primorale da rade više na zaštiti svetske klime, preneo je Asošiejted pres.

Policija je u gradu Levenu navela da se okupilo više od 10.000 đaka. Vlasti su morale da promene rutu protestne šetnje zbog velikog broja učesnika.

Više hiljada đaka je protestovalo i u Briselu, kao i drugim manjim gradovima kako se Belgijom širi pokret mladih u borbi protiv klimatskih promena.

Beta

Protesti đaka zbog klimatskih promena održavaju politički pritisak uoči nacionalnih i evropskih izbora. Prošlog meseca je 70.000 demonstranata učestvovalao na klimatskom maršu u Briselu.

Juče su i hiljade holandskih učenika umesto na časove otišle u protestnu šetnju u Hagu, tražeći ambiciozniju politiku u borbi protiv klimatskih promena u Holandiji.

Organizatori su naveli da žele da probude holandske političare koji se spore oko najboljeg načina kontrole emisije gasova s efektom staklene bašte. Na protest je došlo znatno više od 3.000 ljudi, koliko su organizatori očekivali, dok policija zasad nije iznela procenu broja učesnika.

Učenici iz cele zemlje došli su na protest prepunim vozovima i autobusima, dok su oni iz Haga stigli peške ili biciklom na okupljanje u parku, posle kojeg je usledila šetnja centrom grada.