MLADIĆ ANĐEOSKOG LICA: Ovako je mitropolit Amfilohije izgledao kao student Bogoslovije (FOTO)

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović upokojio se jutros u Podgorici posle teške borbe sa virusom korona.

printscreen/youtube.com/RTS Oko

Budući Amfilohije a tada tek zamomčeni Risto izgledao je ovako. U vreme ovih fotografija, bio je student beogradske Bogoslovije.

Risto Radović rođen je na pravoslavni Božić, 7. januara 1938. godine u Barama Radovića u Donjoj Morači. Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu. Na Bogoslovskom fakultetu SPC u Beogradu diplomirao je 1962. godine.

Pored teoloških nauka, na Filozofskom fakultetu u Beogradu, studirao je klasičnu filologiju. Postdiplomske studije nastavlja u Bernu i Rimu.

Odatle prelazi u Atinu, u kojoj, za vreme sedmogodišnjeg boravka, pored svakodnevne parohijske službe, uspeva da doktorira, a tezu, koju inače piše na grčkom jeziku, o Svetom Grigoriju Palami, brani uz najvišu moguću ocenu.

Potom, godinu dana provodi na Svetoj Gori, a onda je pozvan da predaje na Ruskom pravoslavnom institutu “Sveti Sergije” u Parizu od 1974. do 1976, gde uz ostalih pet jezika koje je savladao, usavršava i francuski jezik.

Po povratku, u Beogradu je biran za dekana Bogoslovskog fakulteta i vanrednog profesora, krajem 1985. izabran je za episkopa banatskog sa sedištem u Vršcu, odakle je uoči Božića 1990. godine došao i na Cetinju ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorsko-skenderijsko-brdsko-zetskog i pećkog trona egzarha.

Mitropolit Amfilohije je drugi po rangu među episkopima u hijerarhiji SPC, odmah nakon patrijarha srpskog.