MNANGAGVE ZVANIČNO ZAMENIO MUGABEA: Novi predsednik Zimbabvea danas polaže zakletvu!

Emerson Mnangagva
Beta/AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi

Doskorašnji potpredsednik Zimbabvea Emerson Mnangagva položiće danas zakletvu kao novi šef države, nakon što je Robert Mugabe podneo ostavku.

 

Parlament Zimbabvea počeo je juče razmatranje zahteva za smenjivanje Mugabea, ali je taj proces obustavljen pošto je predsednik Skupšine Džejkob Mudenda objavio da je stigla Mugabeova ostavka “koja odmah stupa na snagu”.

Oduševljeni Zimbabveanci slavili su juče na ulicama odluku Mugabea da stavi tačku na vladavinu dugu 37 godina.

Kontroverznog Mugabea optužuju za nasilno gušenje opozicije i uništavanje zemlje. Poznat je i po zapaljivim uvredama upućenim Zapadu, svojim protivnicima i novinarima.

Sada je pažnja javnosti usmerena na Mnangagva, nekadašnjeg zamenika Roberta Mugabea.

Mugabe je početkom novembra iskoristio svoja ovlašćenja da smeni poptredsednika Mnangagva sa svih njegovih funkcija.

Mnangagva je pobegao iz Zimbabvea posle smenjivanja 6. novembra, ali je obećao da će se suprotstaviti Mugabeu i njegovoj spruzi Grejs, njegovoj suparnici za nasleđe Mugabea na najvišoj državnoj funkciji.

Smena Mnangagve podstakla je vojsku da preuzme kontrolu nad glavnim gradom i smesti predsednika Mugabea u kućni pritvor.

U noći 14. na 15. novembar oficiri su objavili da su intervenisali protiv “kriminalaca” u okruženju predsednika Mugabea, što je direktna aluzija na frakciju vladajuće stranke Zanu-PF koju podržava prva dama Grejs Mugabe.

Grejs Mugabe ušla je u otvoreni rat protiv Mnangagve za nasleđe svog supruga na predsedničkoj funkciji. Ona je izdejstvovala da Mugabe smeni Mnangagvu.