– Usredsređenost na rezultate može značajno uticati na ponašanje zaposlenih, a danas, u vreme velike poslovne konkurencije, štetni efekti su sve izraženiji – kaže Bil Beker, koautor studije i vanredni profesor menadžmenta u Školi poslovanja Pamplin Univerziteta Virdžinija.

Odnos između sistema zarada i motivacije

Nalazi studije ukazuju da kada se radnicima obeća novčana nagrada za poseban učinak ‒ to može povećati njihovu neiskrenost.

– To nehotice dovodi do varanja, neetičkog ponašanja, zaposleni su skloniji riziku, preuzimaju sve veću odgovornost i imaju sve manje samokontrole – kaže Beker.

Istraživači su tako zapazili da zaposleni falsifikuju ili manipulišu podacima u finansijskim izveštajima, kao i u izveštajima o troškovima rada i radnim satima.

– Ovo može ugroziti poslovne ciljeve i negativno uticati na interes firme. Stimulisanje zaposlenih isključivo materijalnim nagradama je gotovo uvek mač sa dve oštrice – tvrdi Bil Beker.

Bez obzira na ovo i slična istraživanja, u sadašnjoj ekonomskoj situaciji sve teže je naći radnika koji bi radije odneo kući moralnu pobedu nego dodatnu zaradu.loading...