Mnogi misle da NIJE PRI SEBI, ALI NE I NAUČNICI: Čikaški sveštenik tvrdi da poseduje KARLICU pravog Deda Mraza!

Deda Mraz i Baba Mraz
Pixabay.com

Kada biste išli unaokolo i pričali da posedujete deo karlice pravog Deda Mraza, verovatno je da bi ljudi mislili da baš i niste pri sebi. Jedan sveštenik iz okoline Čikaga, međutim, upravo to tvrdi.

 

Naučnici sa Univerziteta u Oksfordu sproveli su postupak određivanja starosti kosti koja je navodno pripadala Svetom Nikoli, metodom radioaktivnog ugljenika, i utvrdili da odgovara pravom vremenu.

A pravi Sveti Nikola bio je bogati biskup, poznat po tome što je siromašnima ostavljao novičiće u cipelama, a za koga se veruje da je umro 343. godine na području današnje Turske.

Za deo karlične kosti, koja se nalazi u posedu čikaškog sveštenika i kolekcionara relikvija Denisa O’Nila, oksfordski naučnici su testovima utvrdili da potiče iz 4. veka.

To je najverovatnije on, i zato sam mnogo uzbuđen – izjavio je O’Nila za list Čikago San-Tajms.

Naučnici, međutim, nisu spremni da to i potvrde. Jedan od njih, doktor Džordž Kazan kaže da bi kost “mogla da bude autentična”, ali da ne postoji način da se to tačno i utvrdi.

Inače, kosti za koje se tvdri da potiču od Svetog Nikole mogu se naći širom sveta. Mnogi stručnjaci veruju da su njegovi zemni ostaci 1087. godine ukradeni iz originalne grobnice i preneti u jednu crkvu u Bariju.

Međutim, i jedna crkva iz Venecije, takođe, tvrdi da ih ona poseduje. Postoje i tvrdnje da se ostaci tog sveca nalaze u Irskoj, a ovaj deo karlične kosti je do Denisa O’Nila dospeo iz jedne crkve u Francuskoj.

Naučnici sada žele da urade DNK testove na kosima Svetog Nikole sa različitih lokacija, kako bi utvrdili da li potiču od istog čoveka.