MNOGO RAZORNIJA OD ATOMSKE BOMBE: Objavljen tajni snimak sovjetske Car-bombe (VIDEO)

Pretposlednjeg dana oktobra 1961. godine Sovjetski savez detonirao je najsnažniju atomsku bombu u istoriji.

printscreen/youtube.com/Росатом

Uprkos tome što je bomba detonirana četiri kilometra iznad Severnog ostrva u arktičkom arhipelagu Nova zemlja, udarni talas zbrisao je sve sa površine ostrva.

Bljesak eksplozije mogao je da se vidi sa udaljenosti od 965 kilometara, a toplotni udar pružao se u radijusu od 250 kilometara od mesta detonacije. Džinovska pečurka popela se do skoro 70 kilometara visine.

Bila je to RDS-220, takođe nazvana i Car-bomba. Skoro 60 godina nakon što je detonirana, nijedno eksplozivno sredstvo nije došlo ni blizu njene destruktivne moći.

Razvoj, proizvodnja i detonacija čuvani su u strogoj tajnosti, a ruska agencija za atomsku energiju “Rosatom” sada je skinula oznaku tajnosti i na Jutjubu objavila 40-minutni video-materijal koji pokazuje put bombe od početka proizvodnje, pa do detonacije (odbrojavanje počinje na 22:20).

Upola slabija od planiranog

Sovjetski premijer Nikita Hruščov lično je naložio proizvodnju Car-bombe u julu 1961. godine.

Hruščov je želeo nuklearno oružje snage 100 megatona, ali su mu inženjeri obezbedili bombu koja je eksplodirala snagom od 50 megatona – ekvivalentno 50 miliona tona TNT-a.

Uprkos tome što je bila upola slabija od premijerove želje, bomba je bila nezamislivo moćna.

Car-bomba je bila hiljadama puta snažnija od atomskih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki tokom Drugog svetskog rata.

Osim toga, bila je više od tri puta snažnija od “Kesl bravo” (Castle Bravo), najjače atomske bombe koju je SAD proizvela. Energija oslobođena eksplozijom Car-bombe bila je deset puta veća od energije svih konvencionalnih eksplozivnih sredstava iskorišćenih tokom Drugog svetskog rata.