MODERNA SAOBRAĆAJNICA U SRCU VRAČARA! Niču 4 TRAKE, mora da se sruši 85 objekata!

put
Pixabay.com

Makenzijeva i Žička ulica biće proširene, a ideja koja datira iz 2004. realizovaće se etapno do 2020. Za četri trake i trotoar potrebno je srušiti 85 objekata.

 

Da bi se napravila moderna saobraćajnica od Slavije do Ulice Grčića Milenka, sa četiri kolovozne trake i trotoarom, potrebno je da se sruši čak 85 objekata, pišu Večernje novosti.

Uglavnom, je reč o prizemnim kućama, u kojima se trenutno nalaze zanatske i trgovačke radnje.

Decenijama na ovom delu Čubure pozicionirani su obućar, sajdžija, hemijsko čišćenje, bižuterijska i voskarska radnja, muški frizer, knjižara, pekara, poslastičarnica i AMSS.

Ideja da se izmeni ovaj šarmantni kraj, podelila je vlasnike objekata. Jedan broj njih nada se, da će se “opariti” zbog visine cena eksproprijacije. S druge strane, pojedini misle da neće dobiti odgovarajuću nadoknadu. Treći su zabrinuti zbog svog biznisa. Imaju razrađene radnje, a opravdano strahuju da promene lokaciju.

Ostalo je još nerešenih imovinsko-pravnih odnosa, pa su podneta 83 zahteva za eksproprijaciju, na parcelama na kojima se nalazi 85 objekata.

“Nama ništa ne znači ako za lokal od 25 kvadrata dobijemo 40.000 evra. Bolje je da nam se da neka adekvatna radnja, na sličnoj lokaciji”, priča Zoran Gligorovski, vlasnik jedne radnje. – Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju zna naše probleme.

Gligorovski razume javni interes, ali on u ovom slučaju samo razmišlja kako da obezbedi egzistenciju porodici. Kaže da je njegov otac u ovom lokalu imao zlataru od 1957. godine.

“Problem predstavlja i što iza ovih lokala ima stambenih objekata koji nisu predviđeni za rušenje. Podeljene su parcele. Šta će biti sa tim”, pita se ovaj zanatlija.

Na muci je Vera Pavković. Njen suprug Krstivoje je pre 40 godina otvorio obućarsku radnju. Sada, ona i kćerka Gordana popravljaju Vračarcima cipele. Lokal je opštinski. Lokalne vlasti, iako znaju za radove, nisu im ponudile alternativni smeštaj za radnju.

“Penzija mi je 13.000 dinara. Nema kao nekada posla, ali ima da se preživi. Od ove radnje se izdržavamo kćerka, mali unuk i ja”, priča Vera, pokazujući stare, ali kvalitetne obućarske mašine.

Za razliku od njih, Vladimir Milovanović se raduje što će početi radovi.

“Živim ovde 38 godina, u kući iza locala”, priča Vladimir. “Ako budu rušili, nadam se da će ponuditi stanove ili novac, kojim ćemo uspeti da se adekvatno zbrinemo”, dodaje on.

I dok bageri ne zakucaju na vrata sledeće godine, biće posla za birokrate, da razmrse imovinsko-pravne odnose. Jer, jedan broj zgrada obuhvaćen je restitucijom.

Osim proširenja kolovoza, rekonstruisaće se vodovodne i kanalizacione cevi, električne i telekomunikacione instalacije, osvetljenje i trolejbuska mreža.