MODNI BREND SVI KRITIKUJU: Napravili majice sa KUKASTIM KRSTOM, žele da mu vrate PRAVO ZNAČENJE

majice kukasti krst
Twitter/Trainer Gloria

Jedna modna kuća želi da vrati pozitivno značenje ozloglašenom simbolu - kukastom krstu odnosno svastici.

“KA Designs” je dizajnirala dukseve i majice sa svastikom kao “simbolom ljubavi i mira”.

 
U pitanju je simbol star 5.000 godina koji je nekada označavao mir, ljubav i život, sve dok ga nacisti nisu preuzeli i pretvorili u svoj znak.

Od tada ga svi vezuju za mržnju, rasizam i nacizam.

Oni su stigmatizovali svastiku zauvek. Oni su pobedili. Oni su ograničili našu slobodu. A možda i nisu? Svastika se zajedno sa mirom, ljubavlju, poštovanjem, zajedno sa slobodom – objasnili su iz “KA Designs”, piše “Dejli dot”.

Na majicama se nalaze svastike u duginim bojama pa bi trebalo da reprezentuju i LGBT zajednicu.

Međutim, čim su se majice pojavile na sajtu za prodaju “Teespring” ljudi su pozvali na bojkot.

Pozivamo na globalni bojkot “Teesprings” dok se ne opamete i prestanu da prodaju nacističke svastika majice. To nije kul, već je odvratno – piše u tvitu jedne Kanađanke.

Šokiran sam što kompanija želi da profitira na takvim proizvodima. Svastika ne predstavlja LGBT zajednicu, čiji su članovi bili žrtve zlog Hitlerovog režima. Ne, ona ne može da bude rebrendirana kao simbol mira. Stav KA Designs-a je sebičan i naivan i ne misli na osećanja onih koji su preživeli Holokaust ili izgubili rođake u monstruoznim delima Trećeg rajha – rekao je doktor Dvir Abramovič, direktor Antidefamacijske komisije u Australiji.

Prodavnica “Teespring” je pod pritiskom javnosti povukla majice iz prodaje, ali “KA Designs” za sada ne odustaje od njih.