Mogao je da spreči GLOBALNU EPIDEMIJU i sopstvenu smrt: UMRO LEKAR koji je pokušao da upozori na koronavirus

Li Venlijang Kineski lekar koji je ućutkan jer je krajem decembra pokušao da upozori na pojavu bolesti nalik na Sars umro je danas u gradu Vuhanu od novog koronavirusa, javlja više medija.

BETA

Američka TV CNN pisala je da je 30. decembra oftalmolog Li Venliang “bacio bombu” kada je na kineskoj aplikaciji za razmenu poruka obavestio svoju grupu kolega s Medicinskog fakulteta da je u njegovoj bolnici u Vuhanu u karantin stavljeno sedmoro pacijenata s lokalne pijace morske hrane koji imaju bolest nalik Sarsu.

Tridesetčetvorogodišnji Li je objasnio da je, po testu čiji rezultat je video, uzročnik bolesti koronavirus – velika porodica virusa koji izazivaju i Sars (teški akutni respiratorni sindrom).

Lija su ispitivale lokalne zdravstvene vlasti i kasnije ga je pozvala policija Vuhana da potpiše pismo opomene u kome je optužen da “širi glasine onlajn” i da “teško remeti društveni poredak”, prenosi CNN na svom portalu.

Primljen je u bolnicu 12. januara pošto se zarazio od novog koronavirusa od svog pacijenta, a 1. februara je potvrdjeno da ima koronavirus.

Svetska zdravstvena organizacija je poslala tviter poruku o njegovoj smrti, navodeći da su duboko rastuženi smrću doktora Li Venlijanga čiji rad “svi treba da slave”.

“Držati svet bezbednim je u našem DNK. Ako zemlje sada investiraju u prevenciju i istraživanje, možemo izbeći više slučajeva #2019CoV i više troškova kasnije”, piše u Tviter poruci šef Svetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejsus.loading...