MOJ KRAJ: 10 razloga zbog kojih volim Lekino brdo!

Krusevacka ulica
Dnevno.rs

Rubrika MOJ KRAJ ima za cilj da predstavi sve delove našeg grada – da na jednostavan način ukaže na skrivene lepote, ali i na neke probleme sa kojima se svi susrećemo. Osmišljena je kako bismo olakšali Beograđanima da upoznaju delove grada koje slabije znaju, ali i omogućili onima van Beograda da se još bolje upoznaju sa našim glavnim gradom.

 

1. Šumice

Prava oaza za sve nas, mesto gde šetamo i zimi i leti. Zimi kad obeli na tren pomislim da sam na Divčibarima, a leti kad ugreje beogradski asfalt sve to zelenilo pruža osećaj svežine.

 

2. Okretnica trolejbusa 22

Trola, koje kroz celo moje detinjstvo nikada nije bilo i vazda se čekala po sat vremena… Ali na toj okretnici beše mnogo rastanaka i sastanaka – prijateljskih i onih drugih.

3. Komšiluk

Kod nas na Lekinom i dalje osmehom vas pozdrave te neke generacije moje bake, upitaju ljubazno onih nekoliko standardnih pitanja u nadi da ćete nastaviti razgovor sa njima… smile

4. Zvezdara

To je prodavnica koja je tu od kako mi je mama kupila prvu lizalicu, uvek vedre prodavačice, sveže povrće, a Boga mi i najsvežiji tračevi…

 

5. Osma beogradska gimnazija

Srednja škola koju sam pohađala. I danas u njeno dvorište odlazim kad mi je lepo i kad mi je ružno, kao da neko tu pročita moje misli i ispriča se sa mnom onako najiskrenije.

6. Pekara ”Ranković”

Ima li šta lepše kad posle burne noći, promuklog glasa dođete na doručak, a njih tri iza u glas: “Izvolite”, a mini pice najvrelije i najlepše u gradu čekaju na vas.

7. Mirne ulice

Na Lekinom brdu su manje ulice zaista tihe i mirne, iako je centar Beograda na samo nekoliko metara vazdušne linije od nas. Možda ih najviše volim jer sam na njima naučila da vozim bicikl, da igram “lozinke”, prvi put se zaljubila, provozala prve kilometre… Ima neke magije u njima.

 

8. Milkica apotekarka

U pola dan, u pola noći ne samo da je otvarala svoju apoteku za sve nas, već je i svaki naš problem pažljivo slušala pokušavajući da pronađe rešenje.

9. Crkva svete Trojice

Tako malena i ušuškana i topla. Tamo često pobegnem da udahnem miris tamnjana i pomislim na najtajnije želje.

10. Deda Žika i pas Žuća uvek u tandemu.

Niz ulicu uz ulicu, gunđajući na sve i svašta. On sve zna – kad god je patrola policije došla u naš kraj deda Žika je bio prvi na licu mesta.

*U petak čitajte i o negativnim stranama života u naselju Lekino brdo.

Poštovani čitaoci, pozivamo vas da i vi predstavite kraj u kojem živite! Šaljite nam svoje tekstove na [email protected] ili putem Fejsbuk strane Beograd bez maske, a mi ćemo objavljivati vaše priče.