MONSTRUM OD VIRUSA: Srpski epidemiolog zabrinuo javnost – primićemo i četvrtu dozu vakcine?

Nakon britanske varijante korona virusa, koja je poslednjih meseci gotovo postala dominantna u Evropi, naučnici su protekle nedelje otkrili i novi soj kovida-19 u Češkoj, koja nedeljama obara rekorde po broju zaraženih i preminulih.

Printscreen/RTS

Epidemiolog dr Radmilo Petrović istakao je da ove mutacije pokazuju da virus i dalje aktivno radi na svojoj adaptaciji na čoveka i bori se za svoj opstanak, zbog čega u narednom periodu možemo očekivati još opasnije varijante smrtonosne infekcije.

Virus mutira da bi preživeo, odnosno da bi izbegao naša antitela i ko zna koliko će to trajati još. On sam sebe neće uništiti skoro, to je gotovo sigurno. Nikako nam na ruku ne ide što se vakcinacija i proizvodnja vakcina odvijaju sporo – rekao je dr Petrović.

Pored češkog soja i u Indiji je, takođe, otkrivena nova varijanta kovida-19, a epidemiolog ističe da upravo zbog stalnog menjanja virusa građani moraju imati na umu da ćemo gotovo sigurno primiti i treću, a možda čak i četvrtu dozu vakcine.

Ovo se naročito odnosi na hronične bolesnike.Treća doza bi mogla da se primi već na jesen. Nema razloga za paniku, jer sve vakcine su dobre i građani moraju verovati naučnicima, a ne antivakserima za koje je i Zemlja ravna ploča.

Budući da uprkos vakcinaciji broj obolelih ne opada, epidemiolog navodi da je sigurno da ove godine nećemo izaći iz epidemije.

Virus ne poznaje granice ni nacije, a mnogo je zemalja, naročito u Africi, u kojima i ukoliko vakcine budu dopremljene, nema kadra koji bi ih ubrizgao. Biće dobro ako se situacija stabilizuje sledeće godine, ali i u vezi s tim sam skeptičan. Ovaj virus predstavlja globalni napad na ljudsku populaciju i odgovor u vidu vakcinacije mora da bude, takođe, globalan.

Dr Petrović napominje da je posle više od godinu dana svima jasno da je kovid-19 mnogo opasniji i smrtonosniji od virusa gripa.

Kada dobijete grip, on napada samo pluća, a nakon što ga preležite, retko kada ostaju posledice. Ovaj virus je monstrum, on napada sve organe i između 30 do 40 odsto onih koji ga preleže ostaju invalidi. Smrtnost od virusa gripa iznosi manje od 1 odsto, dok je kod kovida-19 ona između dva i tri odsto – istakao je stručnjak.