MONSTRUOZAN SLUČAJ ZLOSTAVLJANJA: Dvojica maloletnika primoravala dečaka na gnusan čin – evo šta kažu u svoju odrbanu

Jezivo nasilje nad detetom koje ima teže smetnje u razvoju dogodilo se prošlog utorka

Pixabay.com

Stravično seksualno zlostavljanje dečaka s posebnim potrebama, učenika sedmog razreda osnovne škole u Bačkom Jarku, koga su dvojica đaka osmog razreda terala da ih oralno zadovolji, dogodilo se u školskom dvorištu.

Jedan od dvojice maloletnika seksualno primoravanje je snimao, a potom i poslao na đačku vajber grupu, odakle je jeziv snimak prosleđivan dalje.

Za snimak koji je napravio jedan od učesnika gnusnog čina policija je utvrdila da je autentičan. Kako saznajemo, po prijavi škole pokrenuta je istraga, a izjave su dali maloletnici, njihovi roditelji i nadležni iz osnovne škole.

Ovaj stravičan događaj dobija na svireposti jer maloletnici nisu pokazali nikakvo kajanje već su negirali krivicu.

Oni negiraju prisilu, odnosno zlostavljanje. Pozivaju se na snimak koji su napravili i navode da se vidi kako se dete smeje. Reč je o detetu koje ima teže smetnje u razvoju i koje nije ni znalo šta mu se zapravo događa – navodi se.

Izjave su maloletnici dali dan, odnosno dva dana po događaju i bile su nalik jedna drugoj.

Kako je poznato, pored krivičnih prijava koje su podnete protiv maloletnika zlostavljača, njihovi roditelji su na proceni Centra za socilani rad.

Za roditelje su dodeljeni takozvani voditelji slučajeva u Centru za socijalni rad kako bi se ispitala odgovornost i u procesu nepostupanja u vaspitnom delovanju – nezvanično je rečeno.

Škola u Bačkom Jarku pravovremeno je i adekvatno reagovala na slučaj zlostavljanja. Obavešteni su MUP i Ministarstvo prosvete, koje je naložilo dalje korake. Formiran je tim za zaštitu učenika, psihološka podrška žrtvi-dečaku i organizovana je u Domu zdravlja u Novom Sadu. Roditeljima svih đaka u školi upućeno je obaveštenje o kažnjavanju daljeg distribuiranja snimaka, ali i njegovog posedovanja. Pokrenuti vaspitni i disciplinski postupak protiv đaka – počinioca, a koji se vodi u okviru škole, odvojen od istrage MUP-a, Tužilaštva i krivičnih prijava.

Ministar prosvete Branko Ružić kaže da ga je strašan čin nad detetom uznemirio.

Iskreno, veoma žalim i mnogo me je uznemirilo sve što se dogodilo. Strašan čin nad detetom kojem je potrebna naša posebna podrška i pažnja. Svaki oblik nasilja, a pogotovo vršnjačkog, zahteva najoštriju osudu i svi zajedno, kao društvo, treba da radimo na prevenciji kako se ovako nešto ne bi više dešavalo. Da više pažnje posvetimo razgovorima sa decom kako bismo i najmanje naznake za ovakva dela eliminisali – kaže Ružić.

On dodaje da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebnu pažnju poklanja zaštiti dece i učenika od svih oblika nasilja i diskriminacije i intenzivno radi na što većoj inkluziji dece iz osetljivih grupa.

Uspostavljene su procedure zaštite učenika od svih oblika nasilja koje su ustanove obrazovanja i vaspitanja u obavezi da sprovode. U ovom konkretnom slučaju svi smo odmah reagovali kako bi se pre svega pružila podrška napadnutom detetu i njegovim roditeljima i sankcionisali počinici. Drago mi je da su nadležni organi – policija i tužilaštvo odmah reagovali u ovom slučaju – kaže ministar prosvete