Srbija koju Moskva smatra glavnim saveznikom na Balkanu napravila je krupan korak prema NATO, ocenjuje današnji moskovski dnevnik "Komersant".

 

List navodi da se premijer Srbije Aleksandar Vučić založio za savezničke odnose sa Alijansom, a da je parlament Srbije ratifikovao Sporazum koji NATO daje slobodu kretanja po srpskoj teritoriji i diplomatski imunitet.

“Time Beograd, ne odbacujući formalno politiku neutralnosti, aktivno širi saradnju s NATO”, ocenjuje dnevnik.

Komersant piše da se Sporazumom saradnja Beograda i NATO-a podiže na viši nivo i da je srpska opozicija, “koja sebe naziva proruskom, ratifikaciju dočekala na nož”.

Neimenovani izvori “Komersanta”, bliski vladajućim krugovima u Srbiji navode da je malo verovatno da će predsednik Srbije Tomislav Nikolić uložiti veto na Sporazum i odlučiti se na konfrontaciju sa premijerom, bez obzira što zastupa jače proruske pozicije.

Dnevnik citira i srpskog analitičara Dragomira Anđelkovića koji smatra da posle ratifikacije sporazuma sa NATO-om, Srbija treba da pruži iste uslove i za Rusiju – u okviru humanitarnog centra u Nišu.

List podseća da je sporazum o Uslovima boravka saradnika u centru u Nišu trebalo da bude potpisan još za vreme posete ruskog predsednika Beogradu u jesen 2014. godine, ali da se to nije dogodilo.

“U poslednjem trenutku srpska strana je insistirala da se to pitanje skine sa dnevnog reda”, piše list i dodaje, pozivajući se na izvore bliske Vladi Srbije, da je potpisivanje dokumenta podrazumevalo povećanje privilegija centra i davanje posebnog statusa personalu.

Taj status bi mogao da se protumači kao diplomatski i on bi bio nova iritirajuća tačka u odnosima Beograda sa Zapadom, dodao je taj izvor.

ZAKON O SARADNJI SA NATO: Oštre polemike na delu, sve oči uprte u Nikolića

Komersant ocenjuje da je “perspektiva širenja centra u Nišu i davanje posebnog stausa personalu postala još maglovitija” nakon što se prošlog proleća Srbija priključila Mehanizmu civilne zaštite EU.

List ocenjuje da zbližavanju pozicija Beograda i Moskve “nije doprinela” ni januarska poseta potpredsednika ruske vlade Dmitrija Rogozina.

“Izjava moskovskog gosta o posledicama integracije Srbije u EU, što je Vučić zacrtao kao strateški cilj zemlje, iritiralo je Beograd, a posebno susret sa liderom radikala i izrazitim oponentom vlasti Vojislavom Šešeljem”, piše list.

Dnevnik dodaje da “čak ni prorusko orijentisani Tomislav Nikolić nije skrivao uvredjenost” i da je izjavio da kao predsednik nikada nije kontaktirao rusku opoziciju.

“Komersant” piše da ratifikacija novog sporazuma sa NATO-om “nije ostala neprimećena” u Moskvi i da je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova agenciji Beta izjavila da Moskva “oučava da Srbija razvija odnose sa NATO-om”, kao i da računa da će “Beograd nastaviti politiku neutralnosti”.loading...