Deo moštiju svetog Serafima Sarovskog, jednog od najpoštovanijih ruskih svetaca, biće poslat na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS), javila je ruska agencija TASS.

 

U raketi koja će 23. septembra biti lansirana sa kosmodroma u Bajkonuru biće i deo moštiju sveca.

Posadu će činiti Amerikanac Robert Kimbrou i Rusi Andrej Borisenko i Sergej Ružikov, a

Predvideo zatiranje carske porodice Romanov

Serafim Sarovski je jedan od najpoznatijih svetaca među pravoslavnim hrišćanima. Umro je 1833. godine, a Ruska pravoslavna crkva ga je kanonizovala 1903. godine. Veruje se da je bio vidovit i da je predvideo propast carske porodice Romanov, koju su pobili komunisti pod komandom Vladimira Iljiča Lenjina, poludelog od sifilisa.

planirano je da u svemiru provedu 155 dana.

Posle povratka na Zemlju iz svemira, mošti će biti predate ruskoj crkvi u Zvjozdnom Gorodoku (Zvezdani Grad) pored Moskve, gde se obavljaju svemirska i vojna istraživanja.

Mošti Serafima Sarovskog čuvaju se u Manastiru Divejevo kod Njižnjeg Novgoroda, gde su prebačene 1991. godine, pošto su decenijama zanemarivane tokom ateističe sovjetske ere.

Ovo nije prvi put da Ruska pravoslavna crkva šalje mošti u svemir. Astronaut Jurij Lončakov odneo je 2008. godine na Međunarodnu svemirsku stanicu deo moštiju Svetog Sergeja Radonješkog.loading...