MOŽE DA SE ZARADI! Da li i koliko se isplati GAJENJE CVEĆA u Srbiji?

Gajenje cveća u Srbiji postaje sve popularnija delatnost budući da ovaj posao uz jako malo ulaganja može da donese ogroman profit.

Cveće
Pixabay.com

Tome doprinosi i činjenica da Srbija ima povoljne uslove za razvoj cvećarstva čemu svedoči i podatak da je Srbija tokom 2020. godine od izvoza cveća ostvarila profit od čak 4,2 miliona evra. Polovina ove zarade ostvarena je izvozom ruža za čiji uzgoj je najpogodnije upravo naše tlo.

Zbog samih uslova, klimatskih fakatora, kao i velike tražnje tokom cele godine, nema sumnje da će sadnja cveća postati jedan od najunosnijih poljoprovrednih poslova, te ukoliko želite da saznate koliki je potencijal gajenja cveća u Srbiji i koliki profit ono može da donese, nastavite sa čitanjem.

Cveće koje se najviše gaji u Srbiji

Tokom protekle dve godine, pandemija korona virus ugrozila je mnoge delatnosti, međutim jedna od delatnosti koja se razvijala čak i u periodu vanrednog stanja je upravo cvećarstvo.

Mnoga gazdinstva u većim gradovima oprobala su se u gajenju cveća, a procenjuje se da se proizvodnjom cveća bavi oko 2,125 gazdinstava. Od toga najviše dominiraju ruže, hrizanteme, gladiole, kale. Hrizantema se može gajiti tokom cele godine i to na otvorenom kao i na zatvorenom prostoru, a one se kod nas najviše koriste za pravljenje cvetnih aranžmana.

Mnogi hrizanteme gaje u svojim dvorišima ili vrtovima, te ukoliko želite da dobijete korisnije informacije o načinu uzgoja ove jesenje biljke, online portal za poljoprivredu može biti vrlo koristan izvor.

U Srbiji se najviše gaje ruže, a prema podacima Srbija je tokom 2020. godine izvezla ruže za čak 2,5 miliona evra! Srbija ima odlične klimatske i geografske uslove za proizvodnju cveća, odnosno ruža te su zato po kvalitetu naše ruže u rangu sa francuskim koja je jedna od država koja takođe ima najbolje podneblje za gajenje ruža.

Proizvodnja cveća u Srbiji postoji kako na zatvorenom, zaštićenom prostoru, tako i na otvorenom gde je najdominantnija proizvodnja ljiljana, kala, ruža, gladiola, kao i hrizantema – poznatija kao cvet sunca.

Šta je sve potrebno za gajenje cveća u Srbiji i kolika su ulaganja?

Za gajenje cveća u Srbiji potrebno je pre svega zemljište, a što se tiče ulaganja, ono pre svega zavisi koja vrsta cveća se gaji. Primera radi, na svetu postoji na desetine hiljada ruža, a svaka od njih zahteva posebne uslove.

Kada je reč o ružama, osim zemljišta, za gajenje ruža potrebno je obezbediti sunčano, otvoreno mesto, ali i zaklonjena od jakih vetrova. Ruže zahtevaju izloženost suncu što se povoljno odražava na listove kao i boju latica.

Visina ulaganja zavisi i od načina uzgoja, odnosno od toga da li je reč o gajenju cveća na otvorenom ili zatvorenom prostoru. Ukoliko je u pitanju zatvoreni prostor, odnosno plastenik, ulaganja su veća jer ono podrazumeva i dodatne troškove za repromaterijal, izradu sistema za navodnjavanje i slično.

Za neki početak, ulaganja se kreću blizu 6.000e. To podrazumeva plastenik koji košta oko 3,000e za površinu od 100 kvadrata, sistem za zagrevanje oko 1.000e, i za ostatak poput zemiljišta, sadnica, saksije i slično potrebno je još oko 2.000e.

Gajenje cveća je ulaganje koje donosi profit

Kao što smo napomenuli, Srbija ima odlične geografske i klimatske uslove za uzgoj cveća, pa samim tim i veliki potencijal za razvoj biznisa.

Razlog zbog čega se svi više ljudi odlučuje za gajenje cveća je to što već u toku prve godine može da se očekuje manja zaradam a tokom prve dve godine celokupno ulaganja se vraća.

Uopšteno, zarada se kreće od 1.000 do 2.000e godišnje, ali ta cifra varira – što je zasad veći, veća su i ulaganja ali i profit.

Činjenica je da je prodaja cveća aktuelna tokom cele godine i to sobnog, rezanog, saksijskog ali postoje periodi kada je zarada na vrhuncu, a to je svakako u vreme osmog marta – omiljenog praznika svih cvećara.

U to vreme, svim cvećarima savetuje se da imaju bogatu i raznovrsnu ponudu budući da se tokom tog dana proda neznatan broj biljaka. Iako se kupuje sve od cveća, ipak najveća pažnja poklanja se ružama. Ako uzmemo činjenicu da se cena ruža po komadu kreću oko 250 dinara, na površini od 10 ari to donosi profit od 12,000e!

Iako je unosan posao, gajenje cveća zahteva konstantan rad, trud i velika ulaganja koja osim neophodnih ulaganja za proizvodnju uključuje ličnu edukaciju, stalno usavršavanje i praćenje trendova.

Gajenje cveća u Srbiji je itekako unosan posao koji može da donese ogroman profit i kojim može gotovo svakon da se bavi. Međutim, ovaj posao zahteva konstantan trud, rad, ulaganje kao i veliku radnu snagu što ga i čini donekle skupim biznisom.