MRAČNA STRANA “ZLATNE KAPIJE”: Most prepoznatljiv po lepoti i veličini ujedno je i NAJSTRAŠNIJE MESTO NA SVETU!

Golden Gejt
pixabay.com

Simbol San Franciska i Kalifornije, Golden Gejt jedan je od najlepših mostova Sjedinjenih Američkih Država. Popularna "Zlatna kapija" sigurno je najviše puta fotografisana na svetu, što i ne čudi jer je reč o poznatom turističkom odredištu. Međutim, ništa na našoj planeti nije savršeno, pa ni veliki viseći most...

 

Gotovo svaka fotografija “Zlatne kapije” je magična. Viseći most, dugačak 2.737 metara, povezuje San Francisko i okrug Marin.

Otvoren je još davne 1937. godine i tada je bio najveći most na svetu – visok 227 i širok 27 metara!

Danas nije najveći, ali jeste jedan od najpopularnijih i jedan od onih mostova za koje se vezuju brojne priče. I lepe, ali i one koje bude strah i jezu.

Naime, sa ovog mosta je, nažalost, skočio veliki broj samoubica.

Reč je o najpopularnijem mestu za samoubistvo na svetu! 

Udaljenost između mosta i vode je čak 75 metara, a vreme pada je samo nekoliko sekundi, dok je njegova brzina 122 km/h.

Kako bi pokušali da pomognu i eventualno spreče potencijalne “skokove”, vlasti su postavili table i govornice sa kojih bilo kad i bilo ko može pozvati i zatražiti pomoć.

Dnevno preko mosta pređe oko 110.000 automobila.

Postojala je i ideja da se most obezbedi određenim ogradama koje bi onemogućile samoubistva, ali ona još uvek nije realizovana. Razlog predstavljaju visoki troškovi – procenjuje se da bi sve koštalo blizu 50 miliona dolara.

 

Mnogi se nadaju da će se ova ideja sprovesti u delo, jer će samo na taj način “Golden Gejt” biti prepoznatljiv po lepoti, veličini i ulozi koju ima u ekonomiji i turizmu, a ne po tome što svake druge nedelje sa njega skoči još jedan samoubica.